Home VestiEkonomija Manje od devet odsto zapadnih kompanija prodalo je svoje filijale u Rusiji

Manje od devet odsto zapadnih kompanija prodalo je svoje filijale u Rusiji

by bifadmin

Prema studiji dvojice švajcarskih ekonomista objavljenoj početkom februara, do novembra 2022. godine, manje od devet odsto zapadnih kompanija prodalo je svoje filijale u Rusiji i napustilo zemlju.

Istraživanje ekonomista Sajmona Eveneta sa Univerziteta Sent Gal i Nikola Pisanija iz Visoke škole za trgovinu IMD ograničila se na zapadne kompanije čije se sedište nalazi u jednoj od zemalja koje su uvele sankcije i koje imaju jednu ili više podružnica u Rusiji, za koje je „izlaz“ a priori skuplji.

Studijom u obuhvaćene podružnice koje su u Rusiji ostvarile promet od najmanje milion dolara između 2017. i 2021. godine.
Ekonomisti su identifikovali 2.405 ruskih kompanija u vlasništvu 1.404 zapadnih grupa, a među ovim grupama, samo 120, ili 8,5 odsto, je do kraja novembra prodalo jednu ili više ruskih podružnica i to ne one koje su bile najprofitabilnije.

„Ogromna većina kompanija iz EU i G7 koje posluju u Rusiji ostala je na mestu ili nije finalizovala moguće obećanje o prodaji“, zaključuju Evenet i Pisani.

Ističu i da su određene kompanije, kao što su Nisan ili McDonald’s, uključile klauzule o „re-otkupu“ u ugovor o prodaji, što im omogućava da u budućnosti mogu da preuzmu svoj biznis.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar