Home VestiPolitika i društvo Na području spomenika kulture Beogradska tvrđava izgrađene zgrade

Na području spomenika kulture Beogradska tvrđava izgrađene zgrade

by bifadmin

Gradnja stambeno-poslovnog kompleksa „K distrikt“ na delu Beogradske tvrđave privodi se kraju. Međutim, pojedini stručnjaci kažu da je zbog toga napravljena velika šteta najznačajnijem kulturno-istorijskom spomeniku u zemlji i stavljena tačka na buduća arheološka istraživanja ostatka donjeg dela tvrđave.

Fabriku za izradu vojne odeće zamenio je čuveni Beko. Umesto Beka, na delu Beogradske tvrđave nikao je stambeno-poslovni kompleks. Sa jedne strane zgrade su zatvorile pogled na tvrđavu, sa suprotne – narušen je pogled ka Dunavu.

„Zazidan je Beograd, zazidan je u vizuelnom smislu, možete da dođete u jednu situaciju metaforičku ili bukvalnu gde će neko ko je na brodu na Dunavu, njemu će neki vodič da kaže – znate iza ovih zgrada ima tvrđava stara 2000 godina, ali baš se nešto i ne vidi ili se vidi u nekim sitnim, proviruje negde, za takve stvari se rade krajnje ozbiljne studije vidljivosti i onda se u skladu sa tim daju kapaciteti“, navodi arhitekta Bojan Kovačević.

„Na tom prostoru ne bi smelo ništa da se zida, ali Zavod za zaštitu spomenika kulture je dao 2018. odobrenje da se to uradi i nazvao ga je stambeno-poslovna zona Beogradske tvrđave, vi sad meni recite da li to ima neke logike, šta će Beogradskoj tvrđavi stambeno-poslovni kompleks, pogotovu ove veličine“, pita se arhitekta Marko Radosavljević.

A ne sme da se gradi, jer je Beogradska tvrđava 1965. proglašena za kulturno dobro. Marko Radosavljević, koji se bavi nasleđem Kalemegdana, kaže da su na ovom primeru institucije pokazale šta se sve može mimo propisa i da je zbog toga – osim vizuelnog, novoizgrađeni kompleks narušio i arheološki indentitet.

Bolji pogled na reku i tvrđavu ubuduće imaće – vlasnici stanova

„Rov, kontraeskarpa, skriveni put, glasija, to su neki delovi tvrđave koje je zauzeo ‘K distrikt’ i koji više ne mogu da se revitalizuju, a sačuvani su, ti delovi tvrđave su 70 posto zatrpani zemljanim nasipom i oni su sada u nemogućnosti da se revitalizuju“, tvrdi Radosavljević.

Sagovornik N1 dodaje i da nije jasno na osnovu čega i po kom zakonu je investitor dobio dozvolu za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa na području spomenika kulture Beogradska tvrđava. Odgovor na to pitanje – N1 nije dobio od Zavoda za zaštitu spomenika, ali ni od investitora ‘K distrikta’.

„Onaj ko je hteo tako nešto da zida, trebalo je da dokaže službama koje izdaju dozvole, uslove i ostalo da nije narušen pogled na Beogradsku tvrđavu, pa ni taj sa Beogradske tvrđave, a koliko ja znam to se uopšte nije desilo“, naglasio je arhitekta Kovačević.

Bolji pogled na reku i tvrđavu ubuduće imaće – vlasnici stanova. Na sajtu ‘K distrikta’ piše da su svi koji se nalaze u fazi A – prodati. Navodi se i da će kompleks biti bogat drvećem i zelenilom, a poseban kvalitet doneće mu buduća promenada – koja će ostaviti otvoren pogled sa Kalemegdana ka reci, a svojim uređenim šetalištem povezivati Beogradsku tvrđavu sa Beton halom i Dunavom.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar