Home VestiPolitika i društvo Nova vrsta bejbi turizma: Zašto se Ruskinje porađaju u Argentini?

Nova vrsta bejbi turizma: Zašto se Ruskinje porađaju u Argentini?

by bifadmin

Osim na istoriji, arhitekturi i prirodnim lepotama, turizam se može graditi i na administrativnim “atrakcijama” kao što je – lako dobijanje pasoša. Da, dobro ste pročitali, mnogo Ruskinja ovih dana odlazi na porođaj u zemlje sa kojima imaju bezvizni režim kako bi njihova deca dobila poželjniji pasoš.

Nova podvrsta “bejbi turizma” razvila se u poslednjih godinu dana, otkako je Rusija napala Ukrajinu i našla se na stubu srama svetske javnosti. Od tada do danas je, prema izveštaju Euronews-a, na hiljade mladih Ruskinja otputovalo u Južnu Ameriku, konkretnije u Argentinu za koju im ne treba viza, kako bi se tamo porodilo. Novorođene bebe ali i njihove majke tamo mogu dobiti papire sa kojima se lakše putuje po svetu. Koliko lakše – to najbolje pokazuje podatak da se sa argentinskim pasošem može posetiti 171 zemlja bez vize, a sa ruskim samo 87 država.

Nije sve kako izgleda

U svemu tome učestvuju i ruske turističke agencije koje raznim obećanjima mame parove u Argentinu, za ne baš male svote, koje dostižu i do 35.000 dolara. One često tu zemlju reklamiraju kao jednostavan način za dolaženje do pasoša za novopečene roditelje. Međutim, svaka od njihovih usluga ima svoju cenu.

Tako na primer sajt RuArgentina nudi informacije svima koji su zainteresovani za porođaj u Argentini. Njihove telefonske konsultacije koštaju 100 dolara, a za 5.500 dolara dobija se “ekonomski paket” odnosno susreti sa doktorima koji će ženu poroditi kao i priprema argentinskih dokumenata. U reklami piše da se dokumenti dobijaju automatski, a naravno, retko ko čita sitna slova u daljem tekstu.

No, advokati upozoravaju da je ovo prevara jer niko ne može da vam garantuje da ćete dobiti papire odmah po rođenju deteta, bez obaveze da neko vreme provedete u Argentini. Istina je, kažu, da dete u toj zemlji lakše može dobiti pasoš, kao i njegovi roditelji ako neko vreme provedu u njoj, ali oni ih ne dobijaju odmah po rođenju bebe, u šta ih turističke agencije uveravaju.

Svega ovoga svesne su i argentinske vlasti, koje vode istrage o više privrednih subjekata koji se bave “bejbi turizmom”. Samo tokom ovog meseca izvršeno je nekoliko hapšenja rukovodilaca tih organizacija. Međutim, ostale agencije se regularno oglašavaju i naplaćuju svoje usluge, dok budući roditelji puni nade i dalje hrle u južnoameričku zemlju.

Izvor: Euronews

Foto: shaila19, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar