Home Некатегоризовано Zašto rat u Ukrajini nije izazvao nestašice žitarica?

Zašto rat u Ukrajini nije izazvao nestašice žitarica?

by bifadmin

Kada je prošlog februara Rusija napala Ukrajinu i stručnjaci i mediji konstantno su upozoravali da svet čekaju nestašice žitarica, budući da obe zemlje zajedno izvoze četvrtinu svetske pšenice.

Međutim, ta prognoza se pokazala kao netačna. Ukrajina je prošle godine proizvela 20 miliona pšenice, što je za oko 25 odsto manje od njenog proseka. Pad izvoza iz te zemlje nadomešćen je povećanim izvozom iz drugih zemalja koje proizvode žitarice, poput Rusije i Kanade, kažu iz UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu.

I ove godine mogao bi da se desi sličan scenario. Naime, prošlogodišnji rod pšenice u Ukrajini bio je zasađen pre rata, tako da je samo trebalo požnjeti ga. Zato njena proizvodnja nije bila mnogo smanjena. No, ovogodišnji rod biće manji pošto prošle godine ukrajinski poljoprivrednici nisu mogli da zasade onoliko koliko su želeli iz više razloga – zbog nedostatka novca, đubriva, njiva na kojima se nalaze mine… Iz tog razloga u 2023. će 40 odsto manje površine biti pod zasadima pšenice nego u prošloj godini, bar prema proceni UN-a. Ovaj put pad ukrajinskog izvoza mogla bi da nadomesti američka pšenica.

Sve navedeno rezultiralo je rastom cena žitarica. Iako ih ima na tržištu, neke zemlje, poput siromašnih afričkih i bliskoistočnih, ne mogu da ih priušte po aktuelnim cenama. One nemaju svoju proizvodnju žitarica zbog kimatskih uslova i zato su zavisne od uvoza. Međutim, po ovim cenama mogu da uvezu znantno manje nego ranije. Zato u njima raste broj gladnih.

Izvor: Kvarc

Foto: kangbch, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar