Home VestiEkonomija Arsić: Stagnacija zaposlenosti i nezaposlenosti, pad prosečne zarade u Srbiji

Arsić: Stagnacija zaposlenosti i nezaposlenosti, pad prosečne zarade u Srbiji

by bifadmin

Na privredu Srbije nepovoljno utiče usporavanje privredne aktivnosti u EU, kao i pogoršanje geopolitičke situacije, pa bi rast u ovoj godini mogao da iznosi oko dva odsto, rekao je danas urednik Kvartalnog monitora Milojko Arsić.

On je, na prezentaciji te mesečne publikacije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, rekao da u privredi Srbije, krajem prethodne i početkom ove godine preovladjuju negativni trendovi i da se njena aktivnost usporava, inflacija raste, zaposlenost stagnira, realne zarade opadaju, spoljni deficiti su smanjeni, ali su i dalje visoki.

„Najveći makroekonomski izazov ove godine predstavlja visoka i još uvek rastuća inflacija, koja je na kraju 2022. iznosila 15,1 odsto, da bi u februaru ove godine dostigla 16,1 odsto“, rekao je Arsić.

Stagnacija zaposlenosti i nezaposlenosti

Dodao je da postoji velika neizvesnost u kom smeru će se privredna kretanja nastaviti u 2023. godini.

Platnobilansna kretanja primetno su, prema njegovim rečima, pogoršana u 2022. godini, tekući deficit je povećan sa 4,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) iz 2021. na 6,9 odsto BDP-a, ali u drugoj polovini godine deficit je značajno smanjen.

Glavni trendovi na tržištu rada krajem 2022. bili su, kako je rekao, stagnacija zaposlenosti i nezaposlenosti, uz realni pad prosečne zarade, usled ubrzanja inflacije.

Fiskalna kretanja mogu se, kako je naveo Arsić, u načelu oceniti kao stabilna i pored toga što je u 2022. ostvaren relativno visok budžetski deficit od 3,1 odsto BDP-a.

On je ocenio da su kretanja u svetskoj privredi turbulentna, a prognoze se revidiraju iz meseca u mesec.

Inflacija, prema njegovim rečima, opada sporije nego što se očekivalo, pa centralne banke nastavljaju se primenom restriktivne monetarne politike.

Osim geopolitičkih rizika, koji su ove godine, kako je naveo, nepredvidivi, a koji značajno utiču na ekonomiju, tokom marta pojavila se kriza u bankama u SAD i Švajcarskoj, ali je snažna reakcija centralnih banaka i vlada u SAD i Švajcarskoj, za sada, sprečila širenje panike, mada još nije isključena mogućnost ozbiljnije krize u bankarskom sektoru.

Skroman privredni rast

Eventualna bankarska kriza bi, kako je ocenio, skoro sigurno, dodatno oborila BDP, što bi podstaklo centralne banke da ublaže monetarnu politiku, kroz obilnu emisiju kredita za likvidnost, a u takvim okolnosima bi se, verovatno zaustavile, a možda i smanjile kamatne stope.

Srbija je, prema njegovim rečima, u 2022. ostvarila relativno skroman privredni rast od 2,3 odsto, koji je bio niži od rasta zemalja centralne i istočne Evrope, ali i cele EU, a slabiji rezultati su posledica i loše poljoprivredne sezone.

Privredna aktivnost je, kako je naveo, tokom prošle godine značajno usporavala, pa je medjugodišnji rast BDP-a u poslednjem kvartalu godine iznosio svega 0,4 odsto.

Na usporavanje privredne aktivnosti utiče, ocenio je, ubrzanje inflacije koja umanjuje realni dohodak stanovništva, a time i privatnu potrošnju. Rast kamtanih stopa, kako je ocenio, smanjuje investicije i privatnu potrošnju.

„U 2022. ostvaren je relativno visok budžetski deficit od 3,1 odsto BDP-a koji je bio nešto veći od fiskalnog deficita uporedivih zemalja CIE, kao i EU. Medjutim, u okviru ostvarenog deficita u Srbiji od 3,1 odsto BDP-a čak 2,7 odsto BDP-a bili su budžetski troškovi za pokrivanje gubitaka Srbijagasa i Elektroprivrede Srbije (EPS), što znači da bi budžet Srbije bio već u 2022. približno u ravnoteži da nije bilo tih troškova“, rekao je Arsić.

Dodao je da je visoki fiskalni deficit u 2022. godini dominantno posledica vanrednih rashoda države, što znači da je strukturni (sistemski) deficit nizak.

Zbog toga, kako je rekao, Srbija ima mogućnost da u 2023. znatno smanji fiskalni deficit, u odnosu na planiranih 3,3 odsto BDP-a.

Brzo obaranje inflacije

Niži deficit budžeta vodio bi, prema njegovim rečima, bržem umanjenju učešća javnog duga u BDP-u, čime bi se u narednim godinama smanjili troškovi kamata, koji će inače rasti zbog rasta kamatnih stopa.

Drugi razlog zbog koga bi u 2023. trebalo da se smanjuje fiskalni deficit jeste, kako je rekao, to što bi takva fiskalna politika doprinela obaranju inflacije, a treći razlog za restriktivniju fiskalnu politiku jesu brojne neizvesnosti, pre svega u medjunarodnom okruženju, koje bi mogle zahtevati neke nove i neplanirane državne intervencije, a manjim fiskalnim deficitom bi se stvorio prostor za takve intervencije.

Narodna banka Srbije (NBS) je, prema njegovim rečima, tokom prošle i u prvom kvartalu ove godine nastavila sa primenom restriktivne monetarne politike, kroz povećanje referentne kamatne stope i povlačenje likvidnosti REPO operacijima.

„S obzirom na to da je inflacija još visoka opravdano je nastaviti sa primenom restriktivne monetarne politike u toku ove godine. Efikasnost monetarne politike u obaranju inflacije će biti veća ako bude podržana niskim budžetskim deficitom“, rekao je Arsić.

Dodao je da će obaranje inflacije u Srbiji biti brže, ako se nastavi opadanje inflacije u EU i ako izostane rast cena energije, hrane i metala.

Brzo obaranje inflacije je, kako je rekao Arsić, važno kako bi se sprečilo pokretanje spirale izmedju inflacije i zarada, kao i ugradjivanje visoke inflacije u očekivanja privrednika i gradjana.

„Kvartalni monitor“ je publikacija u izdanju Ekonomskog fakulteta u Beogradu i FREN-a.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar