Home VestiEkonomija „Dizelaši“ u plusu 6 dinara, „benzinci“ plaćaju dva dinara više gorivo

„Dizelaši“ u plusu 6 dinara, „benzinci“ plaćaju dva dinara više gorivo

by bifadmin

Ozbiljan pad cene nafte na svetskoj pijaci ne utiče mnogo na cene benzina i dizela na pumpama u Srbiji ali ni u okruženju piše 24sedam.rs.

Nova cena goriva na srpskim benzinskim stanicama, koja je određena danas i važiće do narednog petka, ponovo je obradovala samo one vozače koji voze automobile na dizel. Njima trošak punjenja rezervoara pada praktično celog meseca, dok vozači na benzin gorivo plaćaju čas skuplje, čas jeftinije.

Gledano za ceo mart, „dizelaši“ su sad u plusu šest dinara po litru, koliko manje moraju da ostave na pumpi. Za razliku od njih, „benzinci“ plaćaju dva dinara više.

Raskorak u ceni

Ovakvom raskoraku u ceni ne nalazimo opravdanje na svetskoj pijaci, gde nafta celog meseca gubi na vrednosti. I to ne malo, jer sad se nalazi na 75 dolara za barel a prosečna nedeljna cena ovoga meseca je pala sa 84,4 dolara na 75,2, ili gotovo 11 odsto.

Slično je i sa cenom dizel goriva, koja je sa 855 dolara za tonu na Mediteranu koliko se plaćalo početkom meseca, pala na sadašnjih 805 dolara a u međuvremenu je bila i 785. To je mesečni pad od 5,8 odsto.
Ali, nemaju samo vozači u Srbiji problem sa „primenom“ naftne formule za izračunavanja cene koja se priznaje veleprodaji i na nju doda trgovačka marža (i porezi). Takva je situacija širom regiona.

Tako, na primer, benzinsko gorivo je u martu poskupelo u većini zemalja u okruženju, i to za otprilike srpskih dva dinara. Benzin sada ozbiljno jeftinije plaćaju samo Bugari i to pet dinara po litru, dok je kod Mađara (-2), Makedonaca i u BiH (po -1) mnogo manje.

Kod dizela je situacija potpuno obrnuta, i to gorivo je pojeftinilo u većini zemalja u regionu, kao i u Srbiji.

Ali ovde sa „popustom“ prednjači baš naše tržište, gde je cena popustila za šest dinara. Tu su negde i Bugari i Mađari sa minus pet, i Makedonci (-4), dok su simbolično smanjenje imali još vozači u Albaniji i BiH.

Slovenci, Crnogorci i Hrvati nemaju čemu da se raduju u martu, jer im je poskupeo i dizel i benzin, dok je Rumunima cena ostala ista, podaci su portala Fuelo.

Hoće li nafta ispod 70 dolara?

Kako će se kretati cena nemoguće je predvideti ne samo zbog uvek ćudljive cene nafte na svetskim berzama, već i još nepredvidljivijeg ishoda famozne naftne formule.

Što se nafte tiče, za nju je situacija sa aktuelnim kolapsom banaka u SAD i neočekivano žilavom inflacijom u Americi i EU, već izazvala raspravu da li će ove godine cena pasti ispod 70 dolara za barel. To bi značilo da ćemo bar u prvoj polovini godine biti pošteđeni skupog goriva, tačnije skupog koliko je ono bilo u kriznoj 2022. godini jer ni sada nije jeftino.

“Uzimajući u obzir činjenicu da se naftom trguje po manjim cenama mesecima, njen prelom prole nedelje sugeriše da ima još potencijala za padanje cene – smatra Favad Razakzada, iz firme za finansijske servise „StonX“, prenosi Oilprice.com.

Iako se mnoge velike banke, poput „Barkli“, „ING“ ili „Goldman Saksa“, i dalje “klade“ na to da će brent u 2023. biti na nivou od 80 dolara, čak i preko 90, menadžeri hedž-fondova stvar vide drugačije. A upravo njihovo „repozicioniranje“ je izazvalo aktuelan pad nafte od 10 odsto.

– Na tržištu je vidljivo prevelika prodaja (zbog očekivane velike tražnje) a sada imamo znakove da se tražnja stabilizuje. Martovski haos je završen i sada bi nafta mogla da bude na nivou 70 dolara – kaže Ed Moja, viši analitičar u „OANDA“.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar