Home VestiEkonomija Dve nedelje pre bankrota direktor SVB prodao svoje akcije

Dve nedelje pre bankrota direktor SVB prodao svoje akcije

by bifadmin

Direktor propale Banke Silicijumske doline prodao je svoje akcije dve nedelje pre bankrota banke a do poslednjeg momenta ubeđivao deponente da je „sve ok“.

U jednom od najvećih bankrota u istoriji SAD, Banka Silicijumske doline propala je prošlog petka povukavši sa sobom naniže i berze akcija i robe poput nafte. Ali 24časa pre nego što se to dogodilo, izvršni direktor banke Greg Beker lično je poručio deponentima i ulagačima da je njihov novac u banci siguran.

Beker je u januaru slao optimistične poruke investitorima i klijentima ističući da se ekonomski izgledi popravljaju nakon lošije 2022. godine. A prema analitičarima u današnji analizama po medijima, već tada se mogao naslutiti kolaps. Suviše je velika slučajnost da je Beker krajem januara podneo plan koji mu je omogućio da proda svoje akcije u SVB.

Šampion neobuzdanih inovacija

Kako piše Rojters, prvi čovek propale SVB u ovoj kompaniji je radio tri decenije, a karijeru je započeo kao službenik za kredite. Beker koji je iz rodne Indijane preko Detroita došao do Kalifornije i uspeo se na korporativnoj lestvici, zasijavši po zlu čuvene 2008. godine. U jeku finansijske krize postao je direktor banke, a tri godine poslije i glavni izvršni direktor (CEO).

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar