Home VestiIT i nauka Holandski proizvođač tehnologije za čipove između dve vatre – SAD i Kine

Holandski proizvođač tehnologije za čipove između dve vatre – SAD i Kine

by bifadmin

U kinesko-američki trgovinski rat polako se uključuju i druge zemlje, poput Holandije koja će ubuduće voditi računa da njena razvijena tehnologija proizvodnje čipova ne završi u rukama Kineza.

Holandske vlasti su pod pristikom SAD, koji traje još od 2018. godine, najavile uvođenje restrikcija prilikom izvoza naprednih rešenja za proizvodnju čipova, odnosno opreme koja služi za njihovu proizvodnju.

Da podsetimo, u ovoj evropskoj zemlji nalazi se ASML, koji je jedini svetski proizvođač opreme za „Ekstremnu ultraviolentnu litografiju“ (EUV). Ta oprema omogo ovako značajna tehnologija završi u kineskim rukama, najveća azijska ekonomija početi da proizvodi napredne čipove za potrebe svoje vojske ali i veštačke inteligencije koja bi mogla da ugrozi druge države. Kina inače trenutno proizvodi čipove, ali ne tako savremene, jer joj je za njih potrebna bolja oprema.

Iz tog razloga Holandija radi na pravnom okviru za uvođenje “kontrole izvoza” ove opreme. ASML i inače nije isporučivao svoje proizvode Kini, ali SAD će se izgleda postarati da se to ne dešava i ubuduće.

Izvor: CNBC

Foto: geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar