Home VestiEkonomija Kako teče ‘dedolarizacija’?

Kako teče ‘dedolarizacija’?

by bifadmin

Američki dolar je dominirao globalnom trgovinom i tokovima kapitala tokom mnogih decenija. Međutim, mnoge nacije traže alternative američkoj valuti kako bi smanjile svoju zavisnost od Sjedinjenih Država.

Visual Capitalist predstavio je uspon američkog dolara kao dominantne međunarodne rezervne valute. Ali i nedavne napore različitih nacija da ‘dedolariziraju’ i smanje zavisnost svojih ekonomija od finansijskog sistema SAD-a, prenosi Investitor.

Godine dominacije dolara

Sjedinjene Države postale su, gotovo preko noći, vodeća finansijska sila nakon Prvog svetskog rata. Zemlja je ušla u rat tek 1917. godine i izašla je daleko jača od svojih evropskih saveznika.

Kao rezultat toga, dolar je počeo istiskivati ​​funtu kao međunarodnu rezervnu valutu, a SAD su postale i značajan primalac priliva ratnog zlata.

Dolar je dobio veću ulogu 1944. godine, kada su 44 zemlje potpisale sporazum Bretton Woods, stvarajući kolektivni međunarodni režim razmene valuta vezan za američki dolar koji je, zauzvrat, bio vezan za cenu zlata.

Do kasnih 1960-ih, evropski i japanski izvoz postali su konkurentniji izvozu iz SAD. Postojala je velika ponuda dolara širom sveta, zbog čega je bilo teško pokriti dolare zlatom. Predsednik Nikson je ukinuo direktnu konvertibilnost američkih dolara u zlato 1971. Time je okončan i zlatni standard i ograničenje količine valute koja se može štampati.

Iako je ostao međunarodna rezervna valuta, američki dolar je od tada sve više gubio svoju kupovnu moć .

‘Dedolarizacija’

Zabrinuti zbog američke dominacije nad globalnim finansijskim sistemom i sposobnosti zemlje da ga ‘oruža’ , druge nacije testiraju alternative za smanjenje hegemonije dolara.

Dok su Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje uvele ekonomske sankcije Rusiji kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu, Moskva i kineska vlada udružuju se kako bi smanjile oslanjanje na dolar i uspostavile saradnju između svojih finansijskih sistema.

Od invazije 2022. godine, trgovina rublja-juan se povećala osamdeset puta. Rusija i Iran takođe rade zajedno na lansiranju kriptovalute podržane zlatom, navodi ruska novinska agencija Vedmosti.

Osim toga, centralne banke (posebno ruske i kineske) kupovale su zlato najbržim tempom od 1967. godine, jer su zemlje diversifikovale svoje rezerve u odnosu na dolar.

Kako to rade druge zemlje?

‘Dedolarizacija’ je tema u drugim delovima sveta: Brazil i Argentina su poslednjih meseci razgovarali o stvaranju zajedničke valute za dve najveće ekonomije u Južnoj Americi.

Na konferenciji u Singapuru u januaru, više bivših zvaničnika jugoistočne Azije govorilo je o naporima za ‘dedolarizaciju’ koji su u toku.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija pregovaraju o korišćenju rupija za trgovinu nenaftnim robama u smeru odstupanja od dolara, navodi Reuters.

Po prvi put u 48 godina, Saudijska Arabija je rekla da je naftom bogata zemlja otvorena za trgovinu valutama osim američkog dolara.

Uprkos ovim kretanjima, malo njih očekuje da će uskoro videti kraj globalnog suverenog statusa dolara. Trenutno, centralne banke i dalje drže oko 60% svojih deviznih rezervi u dolarima.

Izvor: Bonitet.com/Investitor

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar