Home VestiPolitika i društvo Koje profesije su najviše ugrožene uticajem veštačke inteligencije

Koje profesije su najviše ugrožene uticajem veštačke inteligencije

by bifadmin

Grupa profesora sa uglednih američkih univerziteta pokušala je dati odgovor na pitanje koja bi to zanimanja uskoro mogla biti najviše ugrožena novom tehnologijom.

Grupa profesora sa Univerziteta Njujork (NYU), Prinseton i Pensilvanija (UPenn) svojim novim radom, prikladno naslovljenim “Kako će jezični čet sistemi poput ChatGPT-a uticati na profesije i razne industrije?” bacili su novo svetlo na promene koje donosi veliki progres takve tehnologije.

Ako naučni rad tek treba biti recenziran, rezultati su fascinantni, piše portal „Futurism“.

“Smatramo da će nova otkrića u vještačkoj inteligenciji najviše pogoditi radnike u telemarketingu, te profesore koji u srednjim školama predaju jezike, književnost i istoriju”, pišu istraživači.
Među glavnim industrijama u kojima bi veštačka inteligencija mogla postati dominantna su pravo i finansijski sektor.

“Ključno je bilo mapirati 10 područja u kojima je veštačka inteligencija napredovala (prepoznavanje slika, prepoznavanje govora, modeliranje jezika, apstraktne strateške igre itd.) i upariti ih sa 52 veštine koje ljudi koriste u svojoj profesiji”, objavio je jedan od istraživača na „Twitteru“, referišići se na pomenuti naučni rad.

Dakle, da rezimiramo; učitelji i oni zaposleni u finansijskim službama, prema ovim istraživačima, mogli bi biti prve “žrtve” ChatGPT-a. Valja naglasiti da ChatGPT još uvek nije najprecizniji u davanju činjeničnih informacija, što dovodi u pitanje kako će onda podučavati o istoriji. Takođe, ChatGPT nije baš najuspešniji u matematici, što je esencijalno za finansijski sektor.

Izvor: Bankar.me/Blic.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar