Home VestiEkonomija Koliki udeo u Er Srbiji ima naša zemlja?

Koliki udeo u Er Srbiji ima naša zemlja?

by bifadmin

Na to pitanje nije lako odgovoriti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Er Srbija danas u potpunosti u srpskim rukama, iako je, prema poslednjim informacijama o kupovini udela od kompanije Etihad Ervejs naša zemlja vlasnik 83,58% akcija svog nacionalnog avio-prevoznika.

Međutim, novinari su iz Dohe, gde se predsednik nalazi na konferenciji u organizaciji Ujedinjenih nacija, preneli da je Er Srbija 100% u našem vlasništvu. Prema Vučićevim rečima, kompanija dobro posluje ali će se on, kako bi izbegao potencijalne rizike za poslovanje, potruditi da Katar Ervejs postane strateški partner Srbije.

Da podsetimo, prema poslednjim podacima koji su dostupni javnosti, Etihad Ervejs i dalje ima 16,48% udela u Er Srbiji. Prethodno je udeo kompanije iz UAE iznosio 49% ali ga je Republika Srbija otkupljivala u nekoliko navrata. U međuvremenu se Etihad Ervejz postepeno povlačio iz Evrope ali i iz poslovanja u nekim drugim delovima sveta.

Na rezultate njegovog poslovanja znatno je uticala pandemija korona virusa koja je redukovala vazdušni saobraćaj širom planete. No, sada se situacija polako normalizuje što se vidi i po rezultatima Er Srbije koja je u 2022. godini, po prvi put od izbijanja pandemije, imala pozitivan neto i operativni rezultat i ostvarila profit od 21 miliona evra, bez državnih subvencija. Prošlog meseca je prevezla 200.743 putnika, što je najbolji februarski rezultat srpske nacionalne avio-kompanije od kada posluje pod tim imenom.

Foto: Ondrej Bocek, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar