Home VestiEkonomija Korona virus neotporan na silicijum, zlato, bakar i struju

Korona virus neotporan na silicijum, zlato, bakar i struju

by bifadmin

Australijski naučnici su otkrili da se proteini u korona virusu lepe za silicijum, zlato i bakar, kao i da struja može da prođe kroz te proteine, odnosno da oni mogu da se detektuju i unište pomoću električnih impulsa. Ova otkrića bi mogla da se pretoče u efikasne alate za borbu protiv sadašnjih i budućih korona virusa, tvrde istraživači.

Silicijum, zlato i bakar, kao i električna polja, mogu se koristiti za uništavanje šiljastih proteina SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje Kovid -19, navodi se u novom istraživanju australijskog univerziteta Curtin.

„Korona virusi imaju šiljaste proteine na svojoj periferiji, koji im omogućavaju da prodru u ćelije domaćina i izazovu infekciju, a otkrili smo da se ti proteini lepe za površinu silicijuma, zlata i bakra reakcijom koja stvara jaku hemijsku vezu. Verujemo da se ti materijali mogu koristiti za hvatanje korona virusa u filterima za vazduh, ali i kao premaz za klupe, stolove i zidove ili u tkaninama od kojih se prave krpe za brisanje i maske za lice“, kažu australijski naučnici.

Struja ubica

U radu objavljenom u časopisu „Chemical Science“, istraživači objašnjavaju da bi, pored korišćenja pomenutih metala, korona virusi mogli da se otkriju i unište pomoću električnih impulsa.

„Otkrili smo da električna struja prolazi kroz šiljasti protein i da zbog toga protein može da se detektuje pomoću električnih impulsa“, navodi se u članku. Ovo otkriće bi moglo da se iskoristi za rastvore koji se upotrebljavaju za briseve iz usta i nosa prilikom testiranja na koronu, što bi rezultate učinilo mnogo preciznijim i pouzdanijim.
Istraživači su otkrili i da se struktura šiljastog proteina menja pri određenoj veličini impulsa, odnosno da se protein uništava. To znači da bi električna polja mogla da deaktiviraju korona viruse.

„Dakle, ugradnjom materijala poput bakra ili silicijuma u filtre za vazduh, potencijalno možemo da uhvatimo virus i da zaustavimo njegovo širenje. Takođe, uključivanjem električnih polja, na primer kroz vazdušne filtre, bilo bi moguće uništiti virus“, navode australijski naučnici, koji su uvereni da bi zahvaljujući ovim otkrićima mogli da se razviju efikasni alati u borbi protiv sadašnjih i budućih korona virusa.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar