Home VestiEkonomija Najbogatiji Rusi nastavili da uvećavaju svoje bogatstvo uprkos sankcijama

Najbogatiji Rusi nastavili da uvećavaju svoje bogatstvo uprkos sankcijama

by bifadmin

Uprkos sankcijama Zapada i ratu u Ukrajini, najbogatiji Rusi uglavnom su nastavili da uvećavaju svoje bogatstvo, navodi agencija Blumberg u svom „Indeksu milijardera“.

U  objavljenom preseku ističe se da je najbogatiji Rus i dalje Vladimir Potanjin, koji poseduje nešto više od trećina akcija rudnika „Norilsk nikl“.

Njegovo bogatstvo početkom marta iznosilo je 28,4 milijade dolara i on je među retkim ruskim milijarderima koji su u prva dva meseca ove godine imali gubitke, pošto je izgubio 178 miliona dolara.

Direktor, presednik i najveći akcionar gasne kompanije Novatek Leonid Mihelson nalazi se na drugom mestu sa 25,1 milijardom dolara, a u januaru i februaru je zaradi 593 miliona dolara.

Predsednik i većinski akcionar Novolipecka, jedne od četiri najveće čeličane u Rusiji, Vladimir Lisin od početka godine je uvećao bogatstvo za 1,05 milijardi dolara i sada raspolaže sa 20,9 milijardi.

Glavni akcionar i predsednik Severstala, najveće ruske kompanije za proizvodnju čelika, Aleksej Mordašov ima bogatstvo od 20,1 milijardu dolara, a od početka godine ga je uvećao za 1,39 milijardi.

Peti je Ališer Usmanov, koji je zaradio 958 miliona dolara u protekla dva meseca, nakon čega njegovo bogatstvo iznosi 19,4 milijarde.

Bivši prvi čovek Lukoila Vagit Aleksperov u januaru i februaru ove godine zaradio je čak 2,53 milijarde dolara i bogatstvo mu se sada procenjuje na 17,9 milijardi.

Bivši vlasnik američkog NBA kluba Bruklin netsa Mihail Prohorov ove godine je zaradio 578 miliona dolara i sada raspolaže sa imovinom vrednom 13,8 milijardi.

Industrijalac Andrej Melninčenko ima 12,7 milijardi, a ove godine bogatstvo je umanjio za 425 miliona.

Deveti najbogatiji Rus je Genadij Timčenko sa imovinom vrednom 11,8 milijardi, a u prva dva meseca ove godine ostao je bez 1,1 milijardu.

Desti je jedan od osnovača Alfa grupe Mihail Fridman sa bogatstvom od 11,6 milijardi dolara, koje je u 2023. uvećano za 306 miliona.

Izvor: Fonet

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar