Home Promo Profesor Đan Marija Gros Pjetro, predsednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo grupe, održao predavanje u Beogradu

Profesor Đan Marija Gros Pjetro, predsednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo grupe, održao predavanje u Beogradu

by bifadmin

U sklopu posete Beogradu povodom učešća na Poslovno naučnom forumu Srbija-Italija, profesor Đan Marija Gros Pjetro (Gian Maria Gros-Pietro), predsednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo, međunarodne bankarske grupacije u čijem sastavu posluje Banca Intesa, održao je ekskluzivno predavanje na Ekonomskom fakultetu na temu „Ekonomski potencijal Zapadnog Balkana“.

Na predavanju, koje je organizovano za klijente i poslovne partnere Banca Intesa, a kojem su prisustvovali i profesori i studenti Ekonomskog fakulteta, kao i predstavnici medija, profesor Gros Pjetro predstavio je svoja viđenja aktuelne situacije na svetskom i evropskom bankarskom tržištu, kao i ekonomske perspektive država Zapadnog Balkana, uz osvrt na važnost daljeg osnaživanja i razvoja regiona, te njegov potencijal za investiranje i sklapanje bilateralnih partnerstava.

I pored kratkoročnih neizvesnosti, profesor Gros Pjetro očekuje snažniji privredni oporavak ove i 2024. godine, uz predviđanje da će ekonomski rast Zapadnog Balkana nadmašiti rast zapadnoevropskih zemalja, kao i da će napredak zemalja regiona ka članstvu u Evropskoj uniji ojačati njihove kreditne profile kroz snaženje institucija, konkurentnosti, infrastrukture i priliva direktnih stranih investicija.

Kada je reč o bankarskom sektoru regiona, profesor očekuje da će uprkos aktuelnom kretanju nivoa kamatnih stopa širom Zapadnog Balkana u pokušaju obuzdavanja inflacije masa kredita i depozita nastaviti da raste, iako blažim tempom, uz očuvan kvalitet portfolija i nizak nivo nenaplativih plasmana.

Poslovno naučni forum Srbija-Italija, u organizaciji Privredne komore Srbije, uz podršku Italijanske agencije za trgovinu (ITA) i Ambasade Italije u Srbiji, bio je posvećen tehnološkim inovacijama, zelenoj energiji i energetskoj tranziciji, održivoj poljoprivredi, kao i tehnološkim inovacijama u sektoru poljoprivrede i infrastrukture, uz bilateralne razgovore srpskih i italijanskih privrednika.

Učešće profesora Gros Pjetra, koji je bio deo zvanične italijanske delegacije na događaju, potvrđuje snažnu posvećenost Intesa Sanpaolo grupe Srbiji i njenu opredeljenost da dugoročno razvija svoje poslovanje na srpskom tržištu. Intesa Sanpaolo, jedna od vodećih bankarskih grupacija u Evropi, u Srbiji zapošljava više od 3.000 ljudi, pružajući snažnu podršku ekonomskom razvoju zemlje i unapređenju kvaliteta života građana, kao i dobrobiti celokupne društvene zajednice.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar