Home VestiEkonomija Medjugodišnja inflacija u prvom kvartalu oko 16,2 odsto

Medjugodišnja inflacija u prvom kvartalu oko 16,2 odsto

by bifadmin

Očekuje se da će rast ukupnih potrošačkih cena u drugom kvartalu ove godine i dalje, prema navodima Republičkog zavoda za statistiku, biti pod najvećim uticajem rasta cene hrane, električne energije i rasta cene ogreva. Kako se navodi u upravo objavljenoj publikaciji „Trendovi“, očekuje se da međugodišnja inflacija u prvom kvartalu bude oko 16,2 odsto, a u drugom 13,5 procenata.

„Od maja 2023, najavljen novi mesečni rast cena električne energije (od osam odsto) i gasa (11 odsto) rezultiraće u drugom kvartalu ove godine međugodišnjim rastom cena struje od 24,8 odsto, a gasa od 26,9 odsto, učestvujući na taj način u strukturi prognozirane međugodišnje stope rasta potrošačkih cena za drugi kvartal 2023. sa oko 9,4 odsto. Ovaj najavljen rast cena električne energije i gasa predmet je dogovora prilikom sklapanja novog aranžmana Vlade Srbije sa MMF-om i odnosi se na politiku finansijske održivosti energetskog sektora“, navodi RZS u publikaciji „Trendovi za četvrti kvartal 2022. godine“.

Novo poskupljenje struje od 1. maja

Podsetimo, MMF od Srbije traži da cene struje i gasa, uz već uračunato poskupljenje od 1. januara 2023, podigne još tri puta – 1. maja i 1. novembra ove godine, kao i 1. maja 2024. Prema navodima iz dokumenta koji je objavio MMF, uvećanje cene gasa u svakom koraku treba da bude bar 10 odsto, a struje – takođe po istoj dinamici u svakom navedenom koraku – za po osam procenata, minimum.

Republički zavod za statistiku u novoobjavljenoj publikaciji navodi da se „na osnovu vodećeg kompozitnog indikatora potrošačkih cena (IPC RZS)“, očekuje međugodišnja inflaciju u prvom tromesečju ove godine od oko 16,2 odsto, dok za drugi kvartal predviđa stopu od 13,5 odsto.

Očekuje se da će rast ukupnih potrošačkih cena u drugom kvartalu 2023. i dalje biti pod najvećim uticajem rasta cene hrane, električne energije i rasta cene ogreva (čvrstih goriva).

„Važno je napomenuti da će u formiranju međugodišnje stope rasta ukupnih potrošačkih cena i dalje predominantan uticaj imati rast cena hrane, čiji će uticaj u drugom kvartalu 2023. biti čak za oko 2,4 puta veći od najavljenog zajedničkog rasta cene električne energije, gasa i očekivanog poskupljenja čvrstih goriva. Prema vodećem indikatoru potrošačkih cena (IPC RZS), nakon drugog kvartala 2023, očekuje se uspostavljanje ekspanzivnog vrha inflacije potrošačkih cena i postepen pad međugodišnje stope rasta“, ističe RZS.

Kada je reč o hrani, RZS navodi da je u 2022. najveći uticaj na rast ukupnih potrošačkih cena imao godišnji rast cene mesa od 20,3 odsto.

Koje meso je najviše poskupelo

Rast cene mesa najviše je bio pod uticajem rasta cena svinjskog mesa bez kostiju, goveđeg i junećeg mesa bez kostiju i pilećeg filea, čije je učešće u strukturi godišnje stope rasta cene mesa iznosilo 43,7 odsto.

„Rast cena mleka, sira i jaja je od sredine 2022. godine povećao svoj uticaj na ukupne potrošačke cene, pre svega, usled rasta cena jogurta (jogurt, voćni jogurt, sa dodatkom žitarica i sl.), kiselog mleka, kefira i sl., svežeg sira svih vrsta i kokošijih jaja, učestvujući u ukupnoj strukturi stope rasta potrošačkih cena za 2022. sa 9,6 odsto“, navodi RZS.

Suša od sredine 2022. znatno je doprinela većem uticaju cena hleba i žitarica na rast ukupnih potrošačkih cena.

„Najveći doprinos godišnjem rastu cena hleba i žitarica (od 18,5%) imali su rast cena belog hleba, pšeničnog brašna, testenine od belog brašna i slanog peciva, učestvujući u strukturi ukupne stope rasta cena hleba i žitarica sa 62,2 odsto. Cena povrća je cele 2022. godine dominantno bila određena cenom krompira (naročito crvenog), paradajza i paprike, rezultirajući godišnjom stopom rasta od 21,3 procenta“, naveo je RZS.

Duvan i gorivo

RZS navodi da se očekuje da će cena goriva u drugom tromesečju 2023. ostati na približnom nivou kao u prvom, „čime će drastičan trend smanjenja međugodišnje stope rasta cene goriva biti nastavljen treći kvartal zaredom (naročito nakon poslednjeg kvartala 2022. i prvog 2023) i da će imati neznatan doprinos međugodišnjem rastu ukupnih cena u drugom kvartalu ove godine. S druge strane, cena duvana u prvom kvartalu ove godine, osim porasta (usled redovnih akciza u januaru), biće dodatno uvećana i rastom troškova proizvođača duvana i usklađivanja rasta cene duvana sa inflacijom potrošačkih cena.

„To će značiti da će u prvom i drugom tromesečju 2023. godine cena duvana imati međugodišnji rast od oko 7,1 odsto i 5,6 odsto, respektivno“, navodi RZS.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar