Home VestiEkonomija Šta se dešava sa farmaceutskim kompanijama koje su proizvodile vakcine protiv kovida?

Šta se dešava sa farmaceutskim kompanijama koje su proizvodile vakcine protiv kovida?

by bifadmin

U smiraju pandemije, biotehnološke kompanije Moderna, Fajzer i Bionteh preorijentisale su se uglavnom na proizvodnju vakcina za rak.

Kompanija Bionteh, koja se tokom pandemije korona virusa proslavila prilično inovativnim proizvodom, smatra da njena vakcina gubi potencijal na tržištu, pa razmatra velike investicije u tehnologije za razvoj onkoloških proizvoda. Da je u pravu, potvrđuju i njeni poslovni rezultati. Prihod Binteha je u padu već neko vreme – u 2021. iznosio je 20,5 milijardi dolara, u 2022. godini 18,6 milijardi a očekuje se da će u ovoj biti još niži. Razlog tome je pad tražnje za vakcinama.

Zato se nemačka kompanija polako okreće drugim izvorima prihoda, sledeći primer Fajzera i Moderne. Prošle godine je proizvela čak 14 mRNA tehnologija za borbu protiv raka koje su sada u fazi testiranja. Bionteh će svojim novim proizvodima pokušati da podstakne imuni odgovor na rak.

Fajzer “odrešio kesu” za borbu protiv raka

Kompanija Fajzer, koja je sa Biontehom bila partner u proizvodnji mRNA vakcina protiv kovida, takođe je “odrešila kesu” kada je u pitanju razvoj tehnologija za borbu protiv raka. Ona je pre dve nedelje kupila kompaniju Sigen (Seagen) za čak 43 milijarde dolara, ponajviše zbog njene tehnologije koja se ciljano obračunava sa zloćudnim ćelijama.

Naime, Sigen je proizveo supstancu koja kada dospe u ljudsko telo funkcioniše poput navođene rakete – ona pronalazi i uništava ćelije raka, a štedi zdrave ćelije. Po potpisivanju ugovora o akviziciji direktor Fajzera Albert Burla izjavio je da oni nisu kupili zlatna jaja, već gusku koja nosi zlatna jaja.

Moderna radi na različitim lekovima

Moderna, veliki konkurent pomenute dve kompanije na tržištu kovid vakcina, takođe je našla nova tržišta. Ona sada radi na razvoju čak 48 različitih programa. Neki od njih tiču se i dalje kovida odnosno razvoja vakcina za nove tipove ovog virusa, ali na njenoj listi su i vakcina protiv melanoma, protiv gripa, protiv retkih metaboličkih bolesti…

Ona je nedavno ušla u strateško partnerstvo sa biotehnološkom firmom Dženerejšn Bajo (Generation Bio) sa ciljem razvijanja nevirusnih genetičkih lekova. Od ove saradnje takođe se očekuje i razvoj novih terapija nukleinskim kiselinama.

Prema planovima ovih poznatih farmaceutskih kuća možemo zaključiti da je pandemija zaista na izmaku snaga, ali njihovo opredeljenje da se fokusiraju na terapije za rak ne obećava baš svetlu budućnost.

Foto: Diana Polekhina, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar