Home VestiEkonomija Švajcarska centralna banka pomaže sa 55 milijardi evra „Kredi Suis“

Švajcarska centralna banka pomaže sa 55 milijardi evra „Kredi Suis“

by bifadmin

Bankarski gigant „Kredi Suis“ saopštio je da će pozajmiti do 50 milijardi franaka (55 milijardi evra) od švajcarske centralne banke kako bi osigurao svoje finansije.

Banka je saopštila da preduzima odlučne mere da ojača svoju likvidnost, dok su akcije banke juče pale za 24 odsto, nakon što je objavljeno da su pronašli „slabost“ u finansijskom izveštavanju.

To je izazvalo opštu prodaju na evropskim tržištima i strahove da će nastupiti veća finansijska kriza, navodi BBC.

– Moj tim i ja smo rešeni da brzo napredujemo kako bismo pružili jednostavniju i fokusiraniju banku izgrađenu na potrebama klijenata – saopštio je izvršni direktor „Kredi Svisa“ Ulrih Kerner.
Problemi u globalnom bankarskom sektoru javili su se prošle sedmice, kada je u SAD propala „Banka Silicijumske doline“ (Silicon Valley Bank), 16. po veličini banke u zemlji, da bi dva dana kasnije usledio kolaps „Signačer banke“ (Signature Bank).

Švajcarska nacionalna banka, koja je centralna banka Švajcarske, i Švajcarska uprava za nadzor finansijskog tržišta nastojali su da smire strahove investitora, rekavši da su spremni da pomognu „Kredi Svisu“ ako bude potrebno.

Za švajcarske finansijske institucije važe stroga pravila kako bi se „osigurala njihova stabilnost“, a „Kredi Svis“ ispunjava zahteve za banke koje se smatraju sistemski važnim, rekli su regulatori.

O preblemima u poslovanju ove švajcarske banke govorilo se i pre nego što su počele da se obelodanjuju nevolje u SAD a banka povremeno ima sknadale već godinama.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar