Home VestiEkonomija Svetska banka odobrila zajam Srbiji u iznosu od 218,9 miliona evra

Svetska banka odobrila zajam Srbiji u iznosu od 218,9 miliona evra

by bifadmin

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je dva zajma Srbiji u ukupnom iznosu od 218,9 miliona evra.

Svetska banka je odborila programski razvojni zajam za zelenu tranziciju, kojim je obezbeđeno 149,9 miliona evra (u protivvrednosti 160 miliona dolara), kao i finansiranje u iznosu od 69 miliona evra (u protivvrednosti 75 miliona dolara) za projekat „Unapređenja upravljanja javnim finansijama za pružanje usluga i zeleni rast“.

Razvojni zajam za zelenu tranziciju odobren je za podršku pojačanim nastojanjima Srbije da unapredi institucije javnog sektora na putu ostvarivanja otpornijeg, zelenijeg i inkluzivnijeg ekonomskog rasta koji će ostati održiv i za buduće generacije.

Cilj da se ubrza tranzicija ka čistoj energiji

Tim zajmom se pruža podrška reformama javnih politika i institucija kako bi se fiskalno upravljanje bolje uskladilo sa zelenom agendom, i to povećanjem transparentnosti potrošnje budžetskih sredstava za realizaciju klimatskih aktivnosti i zaštitu životne sredine.

Cilj je da se ubrza tranzicija ka čistoj energiji putem reformi tržišta energenata kako bi se osigurala održivost JP

„Elektroprivreda Srbije“ (EPS) i omogućilo brže uvođenje obnovljivih izvora energije, ali istovremeno i zaštitili energetski ugroženi kupci, navodi se u saooštenju.

Zajam je pripremljen u partnerstvu za Francuskom razvojnom agencijom (Agence Française de Développement, AFD) i nemačkom Razvojnom bankom (Kreditanstalt für Wiederaufbau, KfW), a obe institucije će takođe obezbediti finansijska sredstva Vladi.

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je i finansiranje u iznosu od 69 miliona evra (u protivvrednosti 75 miliona dolara) za Projekat „Unapređenja upravljanja javnim finansijama za pružanje usluga i zeleni rast.

Taj program za cilj ima jačanje osnovnih funkcija upravljanja javnim ulaganjima i unapređenje institucionalnih kapaciteta za ostvarenje zelene tranzicije.

U okviru odobrenog programa, pripremljenog u partnerstvu sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD), pruža se podrška široj strategiji Vlade žza prelazak na zeleniji i otporniji model privrednog rasta.

„Cilj ovog projekta je jačanje temeljnih elemenata sistema za upravljanje javnim finansijama u Srbiji radi povećanja fiskalne transparentnosti i jačanja otpornosti Srbije na šokove“, rekao je Nikola Pontara, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Ova aktivnost, koja se realizuje u vidu programa za rezultate, pružiće podršku Srbiji u njenim nastojanjima da napusti obrazac visoke energetske intenzivnosti i napravi otklon od korišćenja energije iz fosilnih izvora.

Ona će pomoći Srbiji da uspešno sprovede u delo svoju Strategiju niskougljeničnog razvoja i ostvari Nacionalno utvrđene doprinose za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar