Home VestiPolitika i društvo U Ekvadoru počelo prvo suđenje jednoj kompaniji zbog trgovine robljem i eksploatacije radnika

U Ekvadoru počelo prvo suđenje jednoj kompaniji zbog trgovine robljem i eksploatacije radnika

by bifadmin

Teško je poverovati da se to i dalje dešava, ali u Ekvadoru je upravo započeto prvo suđenje za trgovinu ljudima i radnu eksploataciju. Za ovo nedelo optužena je japanska firma koja u toj zemlji proizvodi banane. Pomenuti pravni presedan verovatno će uticati na to da se u budućnosti manje pežorativno gleda na “banana države”.

Prvi put u svojoj istoriji Ekvador će na sud izvesti jednu kompaniju zbog trgovine ljudima. Kompanija se zove Furukawa Plantaciones i proizvodi specijalnu vrstu banana pod nazivom abaka, od koje se u pola sveta prave novčanice.

Ceo slučaj je izašao u javnost još 2018. godine kada je tamošnji ombudsman objavio izveštaj o radu japanske kompanije i načinu na koji ona tretira radnike. Oni su naime bili smešteni u potpuno neuslovnim objektima, nisu imali gotovo nikakva radnička prava, a povrh svega neki od njih su bili deca i tinejdžeri kada su radili za tu kompaniju. Obmudsman je tada apelovao čak na 10 ekvadorskih ministarstava da učine nešto po tom pitanju.

No, izgleda da je jedina institucija koja se ozbiljno pozabavila time bilo tužilaštvo. Ono je protiv tri rukovodioca japanske kompanije prikupilo više od stotinu dokaza za trgovinu ljudima i ekploataciju radnika. U pitanju su radnici koji nisu imali dovoljno kvalifikacija da pronađu drugi posao pa su pristali da u nehumanim uslovima rade za pomenutu kompaniju.

Sudija Susana Sotomayor je na početku suđenja kritikovala i ekvadorske institucije jer nisu uspele da zaštite radnike u toj zemlji i nisu vršile adekvatan nadzor nad radom japanske kompanije.

Izvor: El Pais

Foto: Juan Apolinar, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar