Home VestiEkonomija Uvoz oružja u Evropi udvostručen u 2022. godini

Uvoz oružja u Evropi udvostručen u 2022. godini

by bifadmin

Uvoz oružja u Evropu gotovo se udvostručio 2022. godine, podstaknut masovnim isporukama Ukrajini, koja je postala treća najveća destinacija na svetu, navodi se u danas obavljenom izveštaju Međunarodnog instituta za istraživanje mira iz Stokholma (SIPRI).

Sa porastom od 93% tokom godine, uvoz je povećan i zbog ubrzanja vojne potrošnje nekoliko evropskih država među kojima su Poljska i Norveška.

– Invazija (Rusije na Ukrajinu) je zaista izazvala značajan porast potražnje za oružjem u Evropi, koja još nije pokazala svoju punu moć i koja će po svoj prilici dovesti do daljeg povećanja uvoza evropskih država – izjavio je za Frans pres koautor izveštaja Piter Vezeman (Pieter Wezeman).

Ukrajina, koja je do prošle godine bila zanemarljiv uvoznik oružja, postala je 2022. godine treći najveći uvoznik na svetu, iza Katara i Indije, što je direktna posledica zapadne pomoći za odbijanje ruske invazije.

Prema tom izveštaju, Ukrajina je koncentrisala 31% uvoza oružja u Evropu i osam odsto svetske trgovine.

Skok evropskog uvoza bio je očekivan zbog rata u Ukrajini.

Za razliku od Evrope, ostali kontinenti su zabeležili pad uvoza u poslednjih pet godina, uz značajan pad u Africi (- 40%), Severnoj i Južnoj Americi (-20%), u Aziji (- sedam odsto) i na Bliskom istoki (- devet odsto), vodeća svetska tržišta.

Što se tiče izvoza u svetu u poslednjih pet godina i dalje su vodeće zemlje SAD (40%), zatim Rusija (16%), Francuska (11%), Kina (pet odsto) i Nemačka (četiri odsto).

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar