Home VestiEkonomija Cene hrane u svetu pale

Cene hrane u svetu pale

by bifadmin

Indeks cena hrane u svetu je pao 12. mesec zaredom i sada je 20,5 odsto niži od rekorda postignutog pre godinu dana, saopštila je Agencija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Pomenuti indeks, koji prati cene hrane kojom se najviše trguje, u februaru je iznosio 129,7 poena, a martu već 126,9. Prošlog meseca su cene hrane bile na najnižem nivou još od jula 2021. godine.

Tom padu doprinela je kombinacija nekoliko faktora kao što su prethodno gomilanje zaliha hrane, pad tražnje za njenim uvozom i produženje sporazuma koji omogućava siguran izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora. Sve zajedno rezultiralo je pojeftinjenjem žitarica, biljnih ulja i mlečnih proizvoda.

Žitarice su u odnosu na februar pojeftinile za 5,6 odsto, biljna ulja za tri procenta a mlečni proizvodi za 0,8 odsto. Cena šećera je pak povećana 1,5 odsto a mesa za 0,8 procenata. Ipak, kada se sve sabere, cene hrane jesu u silaznoj putanji.

“Međutim, dok cene hrane padaju na globalnom nivou, one su i dalje veoma visoke i nastavljaju da rastu na lokalnom nivou”, kaže Maksimo Torero, glavni ekonomista u ovog agenciji Ujedinjenih nacija, dodajući da ovo najviše pogađa zemlje u razvoju koje uvoze velike količine hrane i čije valute slabe u odnosu na dolar i evro.

Foto: Dan Gold, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar