Home VestiEkonomija Češka kompanija zatvorila solarnu elektranu zato što je proizvela previše energije

Češka kompanija zatvorila solarnu elektranu zato što je proizvela previše energije

by bifadmin

Izreka da od viška glava ne boli pokazala se kao netačna u slučaju proizvodnje solarne energije u Češkoj Republici, gde je solarna elektrana privremeno zatvorena zato što je proizvela – previše energije.

To se desilo jer je dan bio posebno sunčan, zbog čega je proizvodnja energije bila velika, što je stvorilo problem kompaniji koja koja nije imala plan gde da skladišti višak energije.

„Ono što smo dugo govorili sada je dokazano – Češka nije spremna za obnovljivu energiju, jer nema skladišnih kapaciteta“, rekao je Jan Krčmar, direktor Češkog udruženja za solarnu energiju.

Tokom sunčanog vremena, solarni paneli često mogu proizvesti više energije nego što mreža može da iskoristi. Ako nema mesta za skladištenje energije, to izaziva nestabilnost u mreži, oštećuje elektronsku opremu, a u ekstremnim situacijama može da dovede do nestanka struje, piše „Euronjuz”.

Zbog toga je Čeps bio prinuđen da zatvori elektrane ukupne snage oko 400 megavata, odnosno šestinu ukupnog kapaciteta solarne energije u zemlji. U normalnim okolnostima Češka bi višak energije preusmerila u susedne zemlje, ali je taj dan bio toliko sunčan da ni susedima nije bila potrebna dodatna struja. Sve zemlje osim Danske, Portugala i Slovenije imale su suficit.

Izvor: Politika

Foto: Andreas Gucklhorn, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar