Home VestiEkonomija Ćulibrk: Sada nam je gori standard nego pre 10 godina

Ćulibrk: Sada nam je gori standard nego pre 10 godina

by bifadmin

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk kaže da plate danas jesu nominalno veće nego pre 10 godina ali da su cene više porasle, što znači da nam je standard pao.

U gostovanju na N1 on je dodao da se “za prosečnu platu može manje kupiti nego za prosečnu platu od pre 10 godina, a to je pokazatelj standarda”.

Prema njegovim rečima, u poslednje dve godine videli smo najdinamičniji rast plata i penzija ali istovremeno i najveći pad potrošačke moći. On tvrdi da su penzije, uz sva povećanja, realno manje nego što su bile, i to za 5,6 odsto.

Navodi i da vlast iskazuje BDP u evrima, kao i da je prošle godine prvi put dostigao 60 milijardi evra. “Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će rast ove godine biti dva odsto, pa će BDP skočiti na 68 milijardi evra. Pa kako? Dva posto je 1,5 milijardi, znači treba da bude 61,5 milijardi. Oni su uračunali inflaciju od 15 posto, a kurs ostaje isti”, ukazuje Ćulibrk.

Ističe da polovina ljudi u ovoj zemlji ne oseča nikakav napredak, i da je medijalna zarada, o kojoj vlast stalno izbegava da govori, u januaru ove godine bila 530 evra. “Više od polovine zaposlenih u Srbiji zarađuje manje od 530 evra”, kaže on.

Izvor: N1

Foto: Nathan Dumlao, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar