Home Promo CWP Europe i PowerChina Resources potpisale ugovor o ulaganju u najveću vetroelektranu u Srbiji

CWP Europe i PowerChina Resources potpisale ugovor o ulaganju u najveću vetroelektranu u Srbiji

by bifadmin

Svečanim potpisivanjem ugovora u ulaganju u projekat vetroelektrane Vetrozelena kod Pančeva kineska kompanija PowerChina Resources postaje strateški partner kompaniji CWP Europe, jednom od lidera u razvoju projekata obnovljivih izvora energije u Srbiji i regionu.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su pomoćnica mimistra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovana Joksimović, savetnik za ekonomsku i trgovinsku saradnju u Ambasadi Kine u Srbiji Liu Kai i predstvnici obe kompanije.

He Shiyou, izvršni potpredsednik u PowerChina Resources izjavio je: „Kao prekomorska investiciona platforma PowerChina Group korporacije, ponosni smo na partnerstvo sa CWP Europe u cilju unapređenja ovog projekta, koji će značajno doprineti srpskoj težnji za obnovljivim izvorima energije. Sinergije u mogućnostima PowerChina Resources-a u investiranju, izgradnji i radu i razvojnim, komercijalnim i lokalnim iskustvom CWP Europe biće od velike vrednosti za projekat. A ovaj projekat jača našu saradnju sa jednim od najaktivnijih i najbrže rastućih igrača u vetroindustriji u Evropi. Vetrozelena je visoko u skladu sa strateškim ciljem „Carbon Neutrality”, koji su postavile mnoge zemlje. Kada projekat počne da funkcioniše, doprineće optimizaciji energetskog miksa, smanjenju troškova energije, stimulisanju energetske strukturne transformacije i isporuci održive i pristupačne čiste energije srpskom narodu. Put od hiljadu milja počinje prvim korakom. Potpisivanje investicionog sporazuma sa CWP Europe ključna je prekretnica i savršen početak učešća PowerChina Resources-a u sektoru obnovljive energije u Srbiji.“

Generalni direktor CWP Europe Dimitar Enchev tom prilikom je rekao: „Uzbuđeni smo što možemo da pozdravimo PowerChina Resources kao našeg partnera u vetroelektrani Vetrozelena od 300 MW. Ovaj značajan projekat biće najveća vetroelektrana u Srbiji i jedna od najvećih u regionu po završetku 2025. godine. Ovaj projekat predstavlja veliku investiciju i isporukom čiste električne energije po niskoj ceni važan je korak ka diverzifikaciji i dekarbonizaciji srpskog energetskog miksa“.

Vetrozelena je drugi takav projekat koji je CWP razvio u Srbiji, sa planiranom instalisanom snagom od 300 MW i 48 vetrogeneratora. Proizvodnja zelene energije u vetroelektrani Vetrozelena smanjiće emisiju CO2 za oko 820.000 tona svake godine. Po završetku izgradnje i puštanja u rad 2025. godine, vetroelektrana Vetrozelena biće najveći takav projekat u zemlji.

Investicioni ugovor o vetroelektrani od 300 MW stvara povoljne uslove za dalje unapređenje obnovljivih izvora energije u Srbiji i jasan je znak da je zemlja na putu diverzifikacije svog energetskog miksa. Dve kompanije su u jedinstvenoj poziciji da sarađuju i kombinuju globalno znanje i specifično lokalno iskustvo.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar