Home VestiEkonomija Dostavljači „protestuju“ zbog loših uslova rada

Dostavljači „protestuju“ zbog loših uslova rada

by bifadmin

Dostavljački posao nije lak a nije ni adekvatno plaćen. Tako bar tvrde oni koji ga obavljaju u Srbiji. Prema njihovim rečima, nedavno je “Volt” promenio način obračuna zarade za dostavljače, zbog čega su oni započeli neku vrstu protesta.

Dostavljači koji rade za ovu kompaniju naime dostavili su listu “Danas” dopis u kojem tvrde da je „Volt“ na svojoj platformi promenio način obrade zarade, pa su one sada umanjene 20 do 30 odsto. Oni zahtevaju da se osnovica za svaku isporuku sa 180 vrati na 200 dinara, da se pređena distanca računa po putu, a ne vazdušnom linijom, ali i bolje uslove rada i poboljšanje aplikacije.

Kažu da su se pisanim putem obraćali manadžmentu, ali kako odgovor nisu dobili, organizovali su proteste. Međutim, na tim protestima se niko ne pojavljuje. Možda zbog toga što imaju mnogo posla, a možda i zato što nemaju radnička prava koja imaju ostali zaposleni.

Evo zašto dostavljači mahnito jurcaju po gradu

U Udruženju dostavljača objasnili su “Danasu” da samo jedna od platformi za dostavu u našoj zemlji plaća radni sat 300 dinara i dostavu 150 dinara. Zarada kod ostalih zavisi isključivo od broja isporuka.

„Kod njih vam je vreme novac, što više dostava više para. I oni vam daju neke bonuse, na osnovu tih bonusa vi jurite kao zombiji po gradu da bi stigli te bonuse. Znači imate faktor oko jurnjave bonusa, čekate restoran da završi hranu, nemate dobru adresu na aplikaciji, jurite da tražite vlasnika da dođe, znači sve to vama otežava tu brzinu stizanja dostave. A pazite, to je za sedam dana uslov da stignete 180 dostava da bi vam se isplatio rad, što je nenormalno. Ljudi rade po 12-13 sati“, kaže Ljubomir Perić iz Udruženja dostavljača vozača Srbije.

Izvor: Danas

Foto: Marquise de Photographie, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar