Home VestiPolitika i društvo Etiopija blizu završetka brane, Egipat i Sudan nezadovoljni

Etiopija blizu završetka brane, Egipat i Sudan nezadovoljni

by bifadmin

Etiopija se bliži završetku izgradnje gigantske brane na reci Plavi Nil koja će joj omogućiti proizvodnju velike količine električne energije ali će istovremeno okolnim zemljama ugroziti snabdevanje vodom. Ovo bi, brinu analitičari, moglo biti uzrok novih geopolitičkih tenzija u svetu.

Već 90 odsto radova na Velikoj etiopskoj renesansnoj brani (GERD) je završeno, što znači da se njeno puštanje u rad može očekivati u bližoj budućnosti. Ovo nije dobra vest za Egipat i Sudan jer se procenjuje da će brana imati negativan uticaj na njihovo snabdevanje vodom. Posebno zato što još uvek nije postignut dogovor oko upravljanja branom.

Energetski razvoj na štetu komšija

U februaru prošle godine Etiopija je proizvela prvu struju pomoću GERD-a koji je inače sedma po veličini svetska brana. Tada je radila samo jedna od njenih 13 turbina. Međutim, kada prorade sve turbine Etopija bi mogla postati najveća hidroenergetska sila na Crnom kontinentu sa proizvodnjom od 6.500 MW struje. Očekuje se da će dobar deo te struje izvoziti.

Jasno je dakle zašto je Etiopija ušla u ovaj projekat i kakvu će korist od njega imati. No, zemljama koje se nalaze nizvodno on nikako ne odgovara. Egipat i Etiopija su godinama u pregovorima oko toga kako obezbediti da brana radi ali da ne ugrožava snabdevanje vodom Egipta koji 90 odsto slatke vode dobija iz Nila. Sudan se s druge strane nadao da će smanjena količina vode koja dotiče do njega redukovati i poplave, međutim sada je i ova zemlja zabrinuta kako će raditi njene brane i da li će imati dovoljno vode.

Da podsetimo, GERD se gradi na Plavom Nilu. Plavi i Beli Nil se spajaju u Sudanu pa se preko Egipta ulivaju u Mediteransko more. Prema dogovoru koji je postignut još 1959. godine Egipat ima pravo da iz te reke koristi 55,5 milijardi kubnih metara vode, a Sudan 18,5 milijardi. Međutim, Etiopija uopšte ne priznaje taj dogovor jer se u njemu ni ne pominje.

Postoji mogućnost za nastavak pregovora

Kada je objavljeno da se gradnja brane blizi završetku egipatski zvaničnici su zaoštrili svoju retoriku pa je ministar spoljnih poslova izjavio da su “sve opcije na stolu” aludirajući na činjenicu da postoji nekoliko načina na koji se može rešiti ovaj problem. Dodao je da Egipat ima kapacitet da se na različite načine izbori za svoju vodu.

Dan kasnije iz Etopije je stigao odgovor da je ovakva retorika neodgovorna. Etiopski ministar spoljnih poslova rekao je da je u pitanju pretnja koja “flagrantno krši pravila UN”. Ako ste pomislili da Egipat u ovom slučaju misli na rat niste bili jedini, očigledno je da je to bila prva asocijacija i Etiopljana.

Ipak, ovog vikenda etiopski zvaničnici izjavili su da postoji mogućnost nastavka trilateralnih pregovora sa Egiptom i Sudanom o ovom pitanju koji su prekinuti u aprilu 2021. uz medijaciju Afričke unije.

Foto: Zack Dutra, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar