Home VestiIT i nauka FBI: Zašto ne treba da punite telefon na javnim punjačima

FBI: Zašto ne treba da punite telefon na javnim punjačima

by bifadmin

FBI apelovao je na građane SAD da se uzdrže od korišćenja punktova ili stanica za punjenje telefona na aerodromima, hotelima i drugim javnim mestima, jer postoji opasnost od zloupotrebe i hakovanja.

„Izbegavajte korišćenje punktova za punjenje na aerodromima, u hotelima ili u tržnim centrima. Postoje načini javne upotrebe, odnosno zloupotrebe USB portova za ubacivanje virusa i softvera na uređaje“, saopštio je FBI.

U saopštenju se savetuje ljudima da nose vlastiti punjač i USB kabl i da koriste utičnicu.

FBI nije jedina federalna agencija koja je izdala upozorenje o punjaču za telefone. Federalna komisija za komunikacije (FCC) takođe je saopštila da USB portovi mogu da se zloupotrebe za ubacivanje virusa na uređaje korisnika koji su potpuno nesvesni šta se događa. Ova taktika poznata je pod nazivom „đus džeking“.

Takvi virusi mogu da pruže pristup osetljivim podacima, uključujući šifre, što se može koristiti za različite oblike krađe identiteta.

Određeni uređaji, uključujući pojedine ajfone, nude zaštitu protiv „đus džekinga“ upozoravanjem korisnika o nesigurnoj ili nebezbednoj konekciji, ali sofisticirani virus može da zaobiđe sva upozorenja.

Izvor: Srna

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar