Home VestiPolitika i društvo Indija prestigla Kinu po broju stanovnika

Indija prestigla Kinu po broju stanovnika

by bifadmin

Ujedinjene nacije (UN) su objavile kako će Indija do kraja ove sedmice prestići Kinu po broju stanovnika i tako postati najmnogoljudnija zemlja na svetu.

Drugo telo UN-a prošle sedmice je predvidelo da će Indija prestići Kinu do sredine ove godine. Međutim, novi podaci pokazuju kako se očekuje da će broj stanovnika Indije već do kraja aprila dosegnuti 1.425.775.850.

Kina i Indija duže od 70 godina čine više od trećine svetske populacije, piše BBC. “Kina će uskoro ostati bez svog dugogodišnjeg statusa najmnogoljudnije zemlje na svetu”, naveli su u saopštenju iz UN-ovog Odjeljenja za ekonomska i socijalna pitanja (DESA), prenosi Index.

Očekuje se dalji rast broja stanovnika Indije

Dodaju kako je “zbog nesigurnosti povezanih s procenom i projekcijom stanovništva tačan datum kada se očekuje da će Indija nadmašiti Kinu u broju stanovnika približan i podložan reviziji”. Populacijski fond UN-a prošle sedmice je objavio da će Indija imati 2.9 miliona ljudi više od Kine do sredine 2023. godine.

Stopa nataliteta u Kini nedavno je pala, a stanovništvo se prošle godine smanjilo prvi put od 1961. godine. DESA prognozira kako bi broj stanovnika Kine mogao pasti ispod jedne milijarde prije kraja vijeka. “Suprotno tome, očekuje se da će stanovništvo Indije nastaviti da raste još nekoliko decenija”, naglašavaju.

Ipak, stopa fertiliteta pada i u Indiji – s 5.7 rođene dece po ženi 1950. godine na 2.2 rođene dece po ženi danas. U novembru je svetska populacija prešla 8 milijardi, ali stručnjaci smatraju da rast nije tako brz kao što je bio.

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar