Home VestiEkonomija Koja tri proizvoda od mesa iz Srbije su na listi 100 najboljih na svetu?

Koja tri proizvoda od mesa iz Srbije su na listi 100 najboljih na svetu?

by bifadmin

Taste Atlas odabrao je 100 najboljih proizvoda od mesa na svetu, među kojima su se našli i proizvodi iz Srbije.

Proizvodi od mesa iz Španije zauzimaju prva mesta ove liste, a za njima slede artikli iz Italije.

Prvi od njih je Petrovački kulen sa ocenom 4,5 i 26. mestom ove liste.

Par mesta ispod nalazi se Pirotska peglana kobasica, koja je dobila ocenu 4,4 od maksimalnih 5, zauzimajući 39. mesto.

Istu ocenu dobila je i Užička pršuta, zauzimajući 45. mesto.

Petrovački kulen

Petrovački kulen je tradicionalna srpska kobasica poreklom iz Bačkog Petrovca, otuda i naziv. Kobasica se pravi od svinjskog mesa, a jedini dodaci su ljuta paprika i so.

Međutim, neki proizvođači i dalje koriste beli luk i kim u procesu proizvodnje.

Užička pršuta

Užička pršuta je vrsta pršute koja se tradicionalno priprema u Zlatiborskom planinskom okrugu, odnosno u opštinama Čajetina, Užice i Nova Varoš.

Ovaj mesni specijalitet je postao poznat kao užička pršuta jer se u Užicu prodavao uz mnoge druge regionalne proizvode.
Za pripremu ovog mesnog proizvoda mogu se koristiti goveđe, svinjsko i ovčije meso, iako je najtradicionalnije goveđe meso koje je u Srbiji poznato kao užička goveđa pršuta.

Pirotska peglana kobasica

Pirotska peglana kobasica je visokokvalitetni suhomesnati proizvod, uz ćilim i kačkavalj, treći proizvod iz Pirota sa geografskom oznakom porekla.

Po tradicionalnoj recepturi, pravi se od od najboljih komada junećeg, kozjeg i ovčijeg mesa, uz dodatak začina.
Iako počeci „peglanja“ u Pirotu nisu tačno utvrđeni, ovaj delikates se u gradu na jugoistoku Srbije pravi, prema predanju, makar jedan vek.

Ono u čemu se svi slažu je da se nekada pravila od mesa starijih i slabijih životinja, po principu „da se ne baci“, a danas spada u ekskluzivnu hranu, piše BBC.

Izvor: Danas

Foto: Bing

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar