Home VestiEkonomija Koliko je Kina investirala u Srbiju, a koliko iznose krediti za infrastrukturu?

Koliko je Kina investirala u Srbiju, a koliko iznose krediti za infrastrukturu?

by bifadmin

Ulaganja Kine u Srbiju od 2010. godine do kraja 2022. godine iznosila su 17,3 milijarde dolara računajući i invsticije i izvedene radove u izgradnji, pokazuju podaci American Enterprise Instituta, piše Danas.

Prema njihovom izveštaju „China Global Investment Tracker“, ukupna kineska ulaganja u inostranstvo od 2005. godine dostigla su 2,27 biliona (hiljada milijardi) dolara.

Oni napominju da je u 2022. godini pandemija nastavila da ograničava investicije, mada se infrastrutkurni projekti u inostranstvu oporavljaju. Takođe, glavni sektor ulaganja je energetika.

10 investicija u Srbiji

Ako se posmatraju samo investicije, prema ovom istraživanju, kineske kompanije su u Srbiju uložile 4,4 milijarde dolara u periodu od 2014. do 2022. godine.

Tu se navodi da je Zijin mining investirao u četiri navrata 2018, 2019, 2020. i 2021. godine ukupno 1,84 milijarde dolara, mada je 380 miliona dolara koštao otkup firme Friport Mekmoran koja je imala istražna prava za rudnik Čukaru Peki.

Takođe, velika investicija je fabrika guma Šangdong Linglong u Zrenjaninu od 950 miliona evra.

Ovaj izveštaj u investicije smešta i izgradnju bloka 3 termoelektrane u Kostolcu od 970 miliona dolara od strane kineske kompanije CMEC, filijale Sinomaha, mada se ta izgradnja finansira kreditom koji otplaćuje država Srbija.

Pored toga, tu je kupovina železare Smederevo od strane Hebei stil, preko ćerke firme HBIS za 120 miliona dolara, kao i izgradnja TE-TO Pančevo od strane kompanije Šangaj elektrika po narudžbini Gasproma.

Ovaj izveštaj je ukupno nabrojao 10 investicija kineskih kompanija u Srbiji.

Naviše investicija u Americi

Projekti izgradnje infrastrukture koje finansiraju kreditima kineske kompanije su gotovo tri puta vredniji od investicija i prema ovom izveštaju iznose ukupno 12,87 milijardi dolara.

Tu se mahom radi o izgradnji autoputeva, puteva i pruga u 19 projekata koje su nabrojali u ovom institutu koji prati kineske investicije širom sveta.

U regionu, u Rumuniji su kinske kompanije radile na tri projekta vredna 2,1 milijardu dolara bez investicija.

U Mađarskoj je pak Kina uložila 7,5 milijardi dolara investicija i još oko 1,5 milijardu dolara u finansiranje infrastrukturnih projekata.

U Hrvatskoj Kina je uložila ukupno 690 miliona dolara, u Bugarsku 460 miliona, Makedoniju 650 miliona, a u BiH znatno više, tri milijarde dolara. I u Crnu Goru Kinezi su uložili 1,1 milijardu dolara i to milijardu u izgradnju autoputa.

Ubedljivo najviše investicija Kina ima u Sjedinjenim američkim državama. Od 2005. godine tamo su kineske kompanije investirale čak 197,4 milijarde dolara. Iza njih je Australija sa 127,4 milijarde dolara.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar