Home Promo MOL Grupa je na godišnjoj skupštini odobrila isplatu dividendi od 280 milijardi mađarskih forinti

MOL Grupa je na godišnjoj skupštini odobrila isplatu dividendi od 280 milijardi mađarskih forinti

by bifadmin

Na godišnjoj skuštini MOL Grupe, akcionari su odobrili finansijski izveštaj Upravnog odbora za 2022. godinu i usvojili konsolidovane finansijske izveštaje. Na generalnoj skupštini je odlučeno da se isplate dividende od 280 milijardi HUF, reizabran je Zsolt Hernádi za predsednika, i Dr. András Lánczi i Zoltán Áldott za članove Nadzornog odbora.

Godina 2022. je bila uspešna za MOL Grupu koja je ostvarila čistu CCS EBITDA od 4,7 milijardi dolara, što je povećanje od 43 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Segment Downstream je ostvario 2,2 milijarde dolara, što je 50 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući dobrim performansama prerade.

EBITDA u segmentu Upstream iznosila je 2,2 milijarde dolara, što je povećanje od 69 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što odražava solidan međunarodni i domaći portfelj MOL-a u godini visokih cena nafte i gasa.

U segemntu Consumer Services je ostvarena EBITDA od 320 miliona dolara, što je pad od 47 procenata u odnosu na prethodnu godinu, uprkos uticaju kontrole cena u Centralnoj i Istočnoj Evropi. EBITDA Gas Midstream-a od 163 miliona dolara bila je 20 odsto veća nego prethodne godine, vođena povećanom potražnjom za domaćim i prekograničnim transportom i stalnim dopunjavanjem skladišta.

Godišnja generalna skupština odobrila je predlog dividende odbora direktora u iznosu od približno 280 milijardi HUF, što je čak i veći porast u odnosu na prošlu godinu. Dobar rezultat i jak bilans stanja omogućili su da se osnovna dividenda po akciji poveća sa 100 HUF prošle godine na oko 150 HUF, nastavljajući postepeno rastuću praksu isplate dividende iz prethodnih godina, a akcionari su takođe odobrili vanrednu dividendu od oko 200 HUF.

Govoreći na događaju, predsednik i izvršni direktor, Zsolt Hernádi, je rekao: „U protekloj godini morali smo da se prilagodimo posledicama rata, paketima sankcija, vanrednim porezima i režimima ograničenja cena koji su uvedeni u nekoliko zemalja regiona. Morali smo da obezbedimo snabdevanje regiona energijom na način koji je u skladu sa međunarodnim propisima. Uprkos ovim izazovima bez presedana, ispunili smo našu najvažniju misiju: uspeli smo da obezbedimo snabdevanje regiona gorivom, a istovremeno očuvamo energetski suverenitet i konkurentnost. U našoj rafineriji u Százhalombatta smo uspešno nastavili, a u Slovnaftu smo započeli diversifikaciju prerade sirove nafte.

Upravo danas je u Bratislavu stigla prva pošiljka sirove nafte Azeri Light sa suvlasničkog nalazišta ACG u Azerbejdžanu. U međuvremenu, nismo prestali da sprovodimo svoje strateške ciljeve i napredovali smo u njihovoj realizaciji. Dobili smo koncesiju za komunalni otpad koja će nas učiniti odgovornim za upravljanje 5 miliona tona otpada na održiviji način. Uprkos svim poteškoćama, tokom krize smo postali jači nego što smo bili ranije. Premašili smo svoje ciljeve i godinu završili sa najboljim finansijskim rezultatima do sada.”

Godišnja skupština je ponovo izabrala Zsolt Hernádi u Upravni odbor na petogodišnji mandat, a prof. dr Andraš Lanci i Zoltan Aldot ponovo su izabrani u Nadzorni odbor, takođe na petogodišnji mandat. Akcionari (nakon ostavke Márton Nagy) izabrali su Péter Bíró u Nadzorni odbor i Odbor za reviziju na mandat od 5 godina.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar