Home VestiEkonomija Kako je organski pčelar počeo da gaji organske borovnice

Kako je organski pčelar počeo da gaji organske borovnice

by bifadmin

Iako živi u gradu, Stefan Petrović (29) kad god može svraća u selo svojih predaka gde gaji organski med i borovnice, piše portal Biznis u regionu.

Ovaj mladić koristi svaki slobodan dan da bi iz Prokuplja došao do Bogujevca i proverio kako funkcioniše njegova proizvodnja. U pomenutom selu, koje se nalazi na 900 metara nadmorske visine, on, njegov otac i deda imaju svoje košnice ali i proizvodnju borovnica. Sve što tamo prave je organskog porekla.

„Tata i deda su održavali imanje. Otac se bavio pomalo pčelarstvom. Ja sam kao dete dolazio s njima. Završio sam Srednju i Visoku poljoprivrednu školu i sve više sam se uključivao. Rešili smo da podignemo šljivik i gajimo borovnice. Organska proizvodnja je bila logičan izbor jer je ovde sve netaknuta priroda“, započinje svoju priču Stefan i dodaje da su u početku voćnjak podigli na pola hektara a borovnice zasadili na osam ari. Danas borovnice gaje na 23,5 ara.

U naredne tri godine planiraju kupovinu novih parcela kako bi proširili zasad na 1,5 hektara i nabavku sušare. Time bi zaokružili proces: od ploda do organskog proizvoda, konzumne i prerađene suve voćke (šljive, borovnice u medu).

Međutim, ne mogu da planiraju veliko širenje zasada jer u selu nema radne snage, a borovnica traži mnogo ručnog rada.

Gde steći znanja o organskoj poljoprivredi?

Stefanov odgovor na ovo pitanje bi bio – gde god možete: „Mi nismo imali mašine, niti znali puno o organskoj proizvodnji. Još u školi, gde sam bio student generacije, zanimala me je organska poljoprivreda, međutim, nisam imao gde da vidim kako se radi. Jedno je kada čitate u knjigama, na internetu, a drugo je kada pričate sa nekim ko to radi. Da je teško, teško je. Skuplja je od konvencionalne poljoprivrede. Puno je administracije, ali kad se nešto voli, prepreke se prelaze”.

Međutim posle nekoliko godina bavljenja organskom poljoprivredom potvrdu da je na dobrom putu dobio je od inženjera Poljoprivredne stručne službe koji su mu rekli: “nemoj da pitaš o organskoj – ti znaš više od nas”.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Biznis u regionu

Foto: Mario Mendez, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar