Home VestiEkonomija Od 17. maja, prijave za osnivanje privrednih društava isključivo elektronskim putem

Od 17. maja, prijave za osnivanje privrednih društava isključivo elektronskim putem

by bifadmin

U cilju unapređenja uslova za otpočinjanje poslovanja, od 17. maja 2023. godine registraciona prijava za osnivanje privrednih društava podnosi se Agenciji za privredne registre isključivo u elektronskoj formi.

U skladu sa izmenama Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre iz 2021. godine, Agencija je u obavezi da prijave za osnivanje privrednog društva prihvata isključivo u elektronskoj formi, a što je u skladu i sa konceptom e- Uprave i digitalizacije poslovanja celokupne privrede.

Ovo praktično znači da od 17. maja više neće postojati mogućnost da se prijava za osnivanje privrednog društva APR-u podnese u papirnoj formi.

„Sa uvođenjem nove elektronske usluge, Agencija će učiniti još jedan, odlučujući korak u pravcu digitalizacije i nastavka reforme sistema registracije usmerene na pojednostavljenje procedura za pokretanje poslovanja, uz odgovarajuću primenu usvojenih mera za borbu protiv korupcije i uvođenja elektronske registracije, kao najbržeg načina sprovođenja administrativnih postupaka koji se odnose na poslovanje privrednih subjekata”, istakao je Milan Lučić, direktor Agencije za privredne registre, najavljujući novine u radu Agencije.

Registracione prijave za promenu podataka se podnose Registru privrednih subjekata, kao i do sada, samo u papirnoj formi, ali je direktor Agencije za privredne registre najavio da će u doglednom periodu biti uvedene i ove elektronske prijave, kada se za to ispune svi tehnički preduslovi.

Na ovaj način stvaraju se uslovi za smanjenje troškova i vremena za osnivanje društva, unapređuje se i proširuje nivo usluga za građane i smanjuje vreme obrade zahteva od strane Agencije, što doprinosi većoj efikasnosti.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar