Home VestiEkonomija Prevare sa Covid kreditima u Švajcarskoj bi mogle dostići 307 miliona franaka

Prevare sa Covid kreditima u Švajcarskoj bi mogle dostići 307 miliona franaka

by bifadmin

Od 17 milijardi franaka koje je odobrila švajcarska vlada za Covid kredite da bi spasila preduzeća od propasti, sumnja se da su firme koje su dostavile lažne podatke zloupotrebile 307 miliona franaka. Nedavno je na ciriškom aerodromu uhapšen preduzetnik koji je pokušao da pobegne iz zemlje, jer je optužen za zloupotrebu Covid kredita u iznosu od skoro 300.000 franaka. 

Do sada je u Švajcarskoj podneto 2767 kaznenih prijava zbog moguće ili stvarne zloupotrebe kredita za Covid-19. Ukupni iznos prevara mogao bi dostići oko 307 miliona franaka, potvrdio je švajcarski Državni sekretarijat za privredna pitanja (SECO).

Od 2767 postupaka, 708 je zatvoreno, dok se 2059 prijava o zloupotrebama još uvek proverava. Iznos prevara u postupcima koji su okončani iznosi 59,3 miliona, a u onima koji su još otvoreni 247,5 miliona franaka.

Covid kredit uzelo 138.000 preduzeća

Tokom pandemije korona virusa, švajcarska vlada je da bi smanjila rizik od propasti poduzeća, izdvojila oko 17 milijardi franaka za Covid kredite između 26. marta i 31. jula 2020. godine.

Konfederacija je propisala uslove koje su kompanije morale da ispune da bi konkurisale za Covid kredit, kao i maksimalan iznos pozajmice. U programu dodele ovih kredita učestvovalo je 125 banaka, koje su odobrile pozajmica za 138.000 preduzeća.

Banke odobravale kredite preduzećima u likvidaciji

U slučajevima u kojima su dokazane prevare, najveći broj firmi je dostavio lažne podatke o prometu, a deo njih je već bio u stečaju ili likvidaciju kada su podnele prijavu za pozajmicu. Primera radi, vlasnica jednog frizerskog salona je navela da ima promet od 4,7 miliona franaka, što je sto puta više od stvarnog prometa koji ostvaruje njen salon.

Pre nekoliko dana, na aerodromu u Cirihu je uhapšen preduzetnik koji je pokušao da pobegne iz zemlje, jer je optužen za zloupotrebu Covid kredita u iznosu od skoro 300.000 franaka.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar