Home VestiEkonomija Rupa u zakonu dovela do cvetanja proizvoda od konoplje

Rupa u zakonu dovela do cvetanja proizvoda od konoplje

by bifadmin

Doktori i hemičari još uvek uče o ovom jedinjenju i njegovim efektima, iako je poznato da je psihoaktivno, a i FDA je dala svoj sud

Tržište konoplje ima novi „obećavajući“ proizvod, a to je delta-8 THC.

Ova supstanca ponekad je upakovana poput slatkiša, a lako je dostupna u prodavnicama lekovitog bilja i radnjama sa mešovitom robom.

Pravo pitanje je, naravno, šta je čini drugačijom od trave?

Zbog „rupe“ u Zakonu o farmama iz 2018, dvopartijskom zakonodavnom paketu koji je „otvorio“ industriju uzgoja konoplje širom SAD, delta-8 THC nije samo legalna na saveznom nivou – ona je takođe neregulisana.

Međutim, „eksplozija“ proizvoda delta-8 širom zemlje izazvala je zabrinutost u medicini i zakonodavstvu. Evo šta treba da znate o tom proizvodu i šta kaže poljoprivredna grana.

Delta-8 je hemijsko jedinjenje koje se nalazi u biljci kanabisa. Psihoaktivno je, što znači da može da vas „podigne“, mada ga većina korisnika opisuje kao neku vrstu „dijetalne trave“, sa slabijim efektima od delta-9 THC-a, opojne komponente koja se nalazi u marihuani.

Razlika između njih je u tome što, iako i delta-8 i delta-9 potiču od kanabisa, prvo jedinjenje se nalazi u specifičnoj sorti konoplje. Usled toga, ono je legalno na nivou zemlje, dok dok marihuana, koja sadrži delta-9, nije.

Delta-8 se nalazi u sorti konoplje ove biljke, dok delta-9 nije. To je važna razlika jer je konoplja legalna na saveznom nivou, dok marihuana, koja sadrži delta-9, nije.

Vlada definiše konoplju kao bilo koji deo biljke Cannabis sativa, ali sa ne više od 0,3% THC-a – sve što je više od toga smatra se ilegalnim. Ova pravna „rupa“ je, međutim, izazvala rođenje nove industrije, sa delta-8 proizvodima koji se pojavljuju iza šaltera na benzinskim pumpama i u prodavnicama.

Psihoaktivno je

Međutim, veći deo delta-8 se ne dobija direktno iz biljke. Pošto se ovo jedinjenje prirodno javlja samo u tragovima, većina proizvoda delta-8 je rafinisana od kanabidiola, ili CBD-a, kojeg je mnogo više u konoplji. Upravo ti sintetički proizvodi su uznemirili neke zakonodavce i medicinske stručnjake, koji se brinu da bi neregulisani proces prečišćavanja mogao dovesti do toga da opasne hemikalije nađu svoj put u potrošačkim proizvodima.

Naime, doktori i hemičari još uvek uče o ovom jedinjenju i njegovim efektima, iako je poznato da je psihoaktivno. FDA je, u međuvremenu, objavila smernice koje upozoravaju na rizike konzumacije proizvoda delta-8, delimično zbog opasne hemije koja se može koristiti u njegovom prečišćavanju iz CBD-a.

Sintetička konverzija, kaže FDA, može uključivati nebezbedne hemikalije za domaćinstvo, koje mogu biti štetne ako se progutaju ili udahnu. Agencija je navela da je između 1. decembra 2020. i 28. februara 2022. primila 104 izveštaja o neželjenim reakcijama na delta-8 THC, uključujući halucinacije, povraćanje, tremor, anksioznost, vrtoglavicu, konfuziju i gubitak svesti.

Izvor:Telegraf Biznis
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar