Home VestiEkonomija Balkanska zemlja koja je procvetala

Balkanska zemlja koja je procvetala

by bifadmin

Samo jednu generaciju unazad Rumuni su čekali u redu za hranu, a u glavnom gradu Bukureštu danas se ponovno stvaraju redovi – ali, u njima više ne stoje Rumuni.

U jednoj ulici u redu ispred centra za distribuciju pomoći stoje ukrajinske izbeglice. U drugom redu Nepalci, državljani Bangladeša i drugi čekaju ispred imigracijskog odeljenja da obnove radne i boravišne dozvole.

Poput Italije 70-ih, Ruminija je na korak od tranzicije iz zemlje emigranata u zemlju useljenika, piše u svojoj reportaži The Economist.

Rumunska ekonomija, kako se navodi, postojano raste već celu deceniju, a prošle godine za 4,7 posto. U 2010. BDP po osobi, usklađen s cenama, iznosio je 53 posto proseka Evropske unije, a do 2021. popeo se na 74 posto, prenosi Jutarnji list.

U međuvremenu se broj stanovnika smanjio s 23,2 miliona, koliko ih je bilo 1990. godine, na 19 miliona, koliko ih zemlja ima danas. Natalitet je pao nakon revolucije 1989., a milioni građana su emigrirali. Zemlja se tako sada suočava s velikim nedostatkom radne snage.

Poslepodnevni red ispred imigracijskog odeljenja u Bukureštu je dug. Nikky, dadilja iz Nigerije, kaže da bi volela da radi u Velikoj Britaniji, ali da bi radije živela legalno u Rumuniji, nego ilegalno u Britaniji. Atharv, softverski inženjer iz Indije, i Nico, barmen iz Šri Lanke, ne govore rumunski, ali to im dosad nije predstavljalo nikakvu prepreku.

Odlazak u „ilegalce“ radi bolje plate

Hoteli, barovi i restorani očajnički traže radnike, ali najveća nestašica radne snage je u građevinarstvu.

Aleksandru Bajkulesku, zamenik generalnog direktora građevinske kompanije Hidro Salt, ima 350 zaposlenih. Od njih 200 su stranci, uglavnom iz Šri Lanke i Vijetnama. Zapošljavaju ih preko agencija, ali rumunska birokratija je toliko preopterećena ogromnom potražnjom da mnogi od pozvanih nikada ne stignu – završe u drugim zemljama, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, mesecima pre nego što stignu njihove rumunske vize.

Bajkulesku radnicima isplaćuje platu od 1.000 dolara mesečno plus smeštaj i hranu, ali do 40 posto novozaposlenih odlazi u roku od nekoliko meseci kako bi kao ilegalci okušali sreću u zemljama u kojima se bolje plaća.

„Ne mogu da proširim posao zbog ovih problema“, kaže on.

Rumunska birokratija je, kako kaže Monika Roman, akademkinja koja proučava imigraciju, toliko komplikovana da mnoge kompanije jednostavno odustaju od uvoza novih radnika. Umesto toga pokušavaju da privuku one koje su veće kompanije već uspele da dovedu. Mnogi radnici, koji dolaze bežeći od očajničke bede, rado prihvataju bilo kakav posao u inostranstvu.

Adrijana Iftime, glavna direktorka Saveza poslodavaca građevinskih kompanija, kaže da je sektoru potrebno najmanje 100.000 novih radnika do kraja 2024. godine.

Građevinci žele da zadovolje potražnju za radom na infrastrukturi koju nakon pandemije podstiče EU sredstvima iz fondova za obnovu. Rumunija će dobiti 27 milijardi evra, od čega će do 17 milijardi otići na izgradnju, navodi Iftime.

Kada se pridodaju drugi izvori finansiranja iz EU-a, Rumunija bi mogla da dobije više od 80 milijardi evra do 2027. Strani radnici su, kaže ona, „rešenje kada nema drugog rešenja“.

Tokom 5 godina – sa 3.000 do 100.000 radnih dozvola

Godine 2017. Rumunija je imala kvotu od 3.000 dozvola godišnje za radnike izvan EU. Ta brojka je skočila na 100.000 do prošle godine, ali mnogi su krenuli za stranim radnicima koji su već bili u zemlji.

Oana Toju, zastupnica iz parlamentarnog odbora za rad, kaže da dok Rumuniji trebaju strani radnici kao „brzo rešenje“ za problem nedostatka radne snage, mnogi od onih koji su potrebni zemlji već su tamo, njeni su građani.

Međutim, problem je što sistem socijalnog osiguranja i kaznena porezna pravila mnogima od Rumuna rad na pola radnog vremena čine besmislenim, posebno majkama s malom decom.

Mnogi Rumuni još uvek emigriraju negde drugde u potrazi za boljom platom, ali neki se vraćaju kući.

U međuvremenu raste broj Rumuna rođenih u inostranstvu. Do kraja 2022. u zemlji je bilo 113.520 državljana zemalja izvan EU-a, što je povećanje od 110 posto u pet godina. Bilo je tu i 54.765 državljana EU-a, 113.000 ukrajinskih izbeglica i oko 200.000 imigranata iz susedne Moldavije – iako većina njih ima rumunsko državljanstvo.

Mircea Mocanu, koji je na čelu UN-ovog odeljenja Međunarodne organizacije za migracije u Bukureštu, kaže da njegov tim računa da će, isključujući Moldavce, do kraja decenije u Rumuniji biti 600.000 stranaca, što je velika i vrlo brza promena.

Izvor:B92
Foto:Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar