Home Promo Banca Intesa pruža snažnu podršku domaćoj poljoprivredi podsticanjem upotrebe naprednih tehnologija i digitalizacije agrara

Banca Intesa pruža snažnu podršku domaćoj poljoprivredi podsticanjem upotrebe naprednih tehnologija i digitalizacije agrara

by bifadmin

Banca Intesa, kao deo međunarodne grupacije Intesa Sanpaolo, je na 90. međunarodnom Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu predstavila bogato iskustvo grupe kada je reč o ekspertizi i pristupu naprednim praksama, kao i upotrebi savremenih tehnologija i podsticanja inovacija u domaćoj poljoprivredi.

U okviru konferencije ,,Inovacije i investicije’’ zaključeno je da je digitalizacija u potpunosti ušla u sve segmente života i poslovanja, kao i da su transformisani svi aspekti poslovanja privrede. Takođe, predstavljen je značaj i neophodnost da se poljoprivreda intenzivno menja pod uticajem tehnoloških promena i da je potrebno pružiti adekvatnu podršku i ponudu koja će odgovoriti ovim potrebama.

,,Živimo u vreme naprednih tehnologija i ubrzane transformacije svih industrija koja je donela promene i u segmete poslovanja privrede. Na sajmu poljoprivrede smo imali priliku da vidimo da se, iako tradicionalno percipirana kao grana privrede koja ima ograničen potencijal za digitalizaciju, poljoprivreda intenzivno menja pod uticajem veštačke inteligencije, robotike, nanotehnologije. Primena inovativnih rešenja i digitalizacije u agraru svakako je šansa i prilika, ali i evidentno potreba i nužnost“, istakao je Željko Petrović, član Izvršnog odbora Banca Intesa i direktor Divizije za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom. „Ponosni smo što smo deo internacionalne bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, koja je svoju posvećenost inovacijama materijalizovala osnivanjem Inovacionog centra čiji je zadatak proučavanje novih trendova i razvijanje budućih scenarija, uz pružanje podrške startap preduzećima, razvoju inovativnih ekosistema i promovisanju cirkularne ekonomije. Kao deo grupacije, u prilici smo da iskoristimo pristup naprednim praksama i bogatom iskustvu grupe i prenesemo ih na naše tržište promovišući upotrebu naprednih tehnologija, razmene znanja i ideja, kao i podsticanja inovacija u domaćoj poljoprivredi, sa ciljem da ona postane jača, otpornija, produktivnija i održivija u vremenima koja dolaze’’, dodao je Željko Petrović i tom prilikom pozvao registrovana poljoprivredna gazdinstva da se prijave na novi Intesa Farmer Tech 2023 konkurs u okviru kojeg će se afirmisati najinovativniji poljoprivredni proizvođači, kao i najuspešnije žene u poljoprivredi i najbolji mladi farmeri.

Učesnici konferencije su posebno istakli da je podrška poljoprivredi od izuzetne važnosti imajući u vidu procene da će svetska populacija dostići cifru od 10 milijardi do 2050. godine i da će, za samo tri decenije, biti potrebno povećati proizvodnju hrane za 70 odsto.

,,Poljoprivreda je ključni akter promene uslova u svetu jer upravo ona hrani čovečanstvo i predstavlja glavni aspekt održivosti životne sredine. Naš Inovacioni centar je fokusiran na industrijske inovacije i svakako jedan od ciljeva jeste da unapređujemo tehnologije i odgovorimo na zahteve klijenata i tržišta. Trudimo se da kontinuirano pružamo ažurna i najmodernija rešenja koja su odgovor na trendove u svetu inovacija, a zahvaljujući brojnim istraživanjima koje sprovodimo nastojimo da definišemo i buduće scenarije. Zbog pristupa koji prati kako se tehnologije kreću od sektora do sektora, verujemo u kontinuiran napredak u okviru poljoprivrede među pristalicama koje veruju u inovacije’’, objasnio je Danijele Borgi, ekspert za inovacije Centra za inovacije Intesa Sanpaolo.

U okviru konferencije ,,Inovacije i investicije’’ predstavljena je i uspešna primena veštačke inteligencije u Srbiji i svetu od strane Marka Oskara, eksperta na ovom polju koji je osvojio prvu nagradu na prošlogodišnjem konkursu Banca Intesa ,,Tech the Bank’’.

Banca Intesa, kao jedan od vodećih kreditora poljoprivrede, pruža podršku ovom sektoru kroz široku ponudu proizvoda i usluga koju je inovativnim pristupom učinila još dostupnijom otvaranjem Intesa Farmer centara, odnosno specijalizovanih odeljenja u kojima preko 40 posvećenih agro savetnika na sveobuhvatan način izlazi u susret specifičnim potrebama klijenata. Tokom prethodne godine, Banca Intesa je ostvarila rast novih plasmana od 36 odsto na godišnjem nivou. U segmentu registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i malog biznisa iznos novih kredita je 75 miliona evra, dok je u sektoru malih i srednjih preduzeća i velikih kompanija koje posluju u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije iznos novih plasmana 300 miliona evra.

Učešće Banca Intesa na 90. međunarodnom Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu obeležilo je aktivno prisustvo kako na konferencijama o kvalitetu i bezbednosti hrane, inovacijama i investicijama, tako i na sastancima i susretima sa klijentima i posetiocima koji su imali priliku da se upoznaju sa mogućnostima za pokretanje ili unapređenje poslovanja. Na oba štanda tokom trajanja Sajma predstavljeni su različiti modeli finansiranja, poput Farmer Invest kredita za energetsku efikasnost, krediti namenjeni mladim farmerima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima čiji su nosioci žene, kao i državni program subvencionisanog kreditiranja koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Takođe, Banca Intesa je svoje proizvode i usluge predstavila i kroz modele kredita za obrtna sredstva i investicije, uključujući EaSI Farmer Invest kredite i kredite iz garantnog programa Američke međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC).

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar