Home VestiEkonomija Evropa sada ima previše gasa

Evropa sada ima previše gasa

by bifadmin

Evropski zvaničnici su prvo najavljivali nestašicu gasa a sada se suočavaju sa potencijalnim viškom istog. Ipak, to ne znači da će njegova cena ubuduće padati.

Da podsetimo, rat u Ukrajini izazvao je veliki udar na tržište energenata, posebno kada su u pitanju zemlje koje su u velikoj meri zavisile od ruskog gasa, dakle većina evropskih zemalja. Zato su jedno vreme mahnito kupovale prirodni gas i gomilale ga. Do 9. maja ove godine evropska skladišta gasa bila su puna do 62 odsto, a ako se nastavi dosadašnji trend kupovine tog energenta već u avgustu će biti skroz popunjena. Tako bar procenjuje američka banka Morgan Stanley.

Posledica gomilanja ovog energenta je i pad njegove cene. On sada košta 150 odsto manje nego na svom cenovnom vrhuncu u avgustu 2022. Ipak, pojeftinjenje prirodnog gasa nije umanjilo račune za potrošnju energije u Evropi. Postoji mogućnost da neće ni umanjiti u narednom periodu jer bi cene prirodnog gasa mogle opet da skoče usled hladne zime, rasta tražnje za gasom iz Azije, rasta potrošnje u samoj Evropi isl. Sve ovo vrlo lako može da se desi, a posebno rast tražnje iz Azije posle ukidanja kovid ograničenja u Kini.

Izvor: Kvarc

Foto: Mykola Makhlai, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar