Home VestiEkonomija I firme i građani se nerado zadužuju

I firme i građani se nerado zadužuju

by bifadmin

Banke u evrozoni uvode sve strožije uslove za odobravanje kredita, a firme i domaćinstva se sve manje zadužuju kod banaka, zaključak je istraživanja Evropske centralne banke (ECB).

Prema rezultatima aprilskog istraživanja ECB o zajmovima banaka u evrozoni (BLS), objavljenom danas, banke u evrozoni su u prvom kvartalu uvele znatno strožije interne propise za odobravanje kredita.

Uslovi odobravanja kredita za firme i kupovinu nekretnine su strožiji nego što su same banke očekivale u prethodnom kvartalu, navodi se u izveštaju ECB.

Više od četvrtine anketiranih banka, njih 27 odsto, saopštilo je da je pooštrilo uslove pozajmice za firme, 19 odsto banaka teže odobrava kredite za kupovinu nekretnine, dok je 10 odsto banaka uvelo dodatne prepreke za potrošačke i druge kredite vezane za domaćinstva.

Manje zaduživanje

Sa druge strane, kompanije i domaćinstva se sve manje zadužuju kod banaka zbog visokih kamatnih stopa i drugih faktora.
Interesovanje firmi za zaduživanje kod banaka je u strmoglavom padu, značajno je smanjeno interesovanje za kredit za kupovinu nekretnine, a manje je i interesovanje za potrošačke kredite.

Istraživanje BLS, koje se sprovodi četiri puta godišnje, kreirao je Evrosistem da bi bolje shvatio ponašanje banaka u evrozoni prilikom odobravanja kredita.

Izvor:Tanjug
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar