Home VestiEkonomija Industrijska konopolja kao novi izvor energije

Industrijska konopolja kao novi izvor energije

by bifadmin

Obnovljivi izvori energije i cirkularna ekonomija odavno su u žiži evropske i svetske javnosti, a poskupljenje energenata i ekonomska kriza koja zahvata čitavu planetu oživeli su priču o jednom zaboravljenom izvoru energije – industrijskoj konoplji, koja je prema rečima stručnjaka bezrazložno stigmatizovana, piše Blic.

Upravo jedan takav projekat, koji se bavi istraživanjem i razvojem proizvodnje industrijske konoplje u Srbiji, našao se među finalistima ovogodišnjeg, šestog po redu ciklusa Generator ZERO konkursa OTP banke koji traga za inovativnim rešenjima koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Projekat koji bi mogao da oporavi energetski sistem Srbije

Reč je o proizvodnji ekološko – energetskog peleta od stabljike industrijske konoplje, projektu koji bi mogao da oporavi energetski sistem Srbije te da po veoma prihvatljivim cenama zadovolji i potrebe stanovništva za ekološkom i visoko – energetski efikasnom sirovinom za grejanje uz mnoštvo nusproizvoda koji se mogu dobiti eksploatacijom pomenute biljke.

Kako za „Blic“ objašnjava Hadži Zoran Jovanović, koordinator HEMP grupe za razvoj i istraživanja vezana za industrijsku konoplju u Srbiji, od nje se sada samo prerađuje cvet i seme, a to nije dovoljno za kompletnu isplativost sejanja industrijske konoplje. Od cveta i semena se može proizvesti dvadesetak proizvoda dok se od stabljike može proizvesti više od 70.000 proizvoda.

– Srbija je polovinom prošlog veka u tadašnjoj Jugoslaviji bila najveći izvoznik konoplje u Evropi, a među prva tri, četiri u svetu. Interesantno je da se u Srbiji nikada nisu od biomase stabljike industrijske konoplje proizvodili energetski peleti, a u Evropi se to odavno čini. Ideja je da realizacijom ovog projekta revitalizujemo ruralna područja jer je biznis sa industrijskom konopljom visoko profitabilan uz mnoštvo benefita. Naime, prihod je veći i do pet puta od prihoda proizvodnje kukuruza.

Pored toga, realizacijom ovog projekta rekultivisaćemo naše poljoprivredno zemljište od pesticida, herbicida, teških metala jer jedino konoplja može da očisti njive te se i preporučuje za sadnju povremeno kako bi se „odmorilo“ zemljište i potom dalo još bolje prinose – kaže Jovanović.

Srpski poljoprivrednici imaju sve uslove za gajenje industrijske konoplje

Navodi da srpski poljoprivrednici imaju sve uslove da uspešno gaje industrijsku konoplju jer imamo pogodnu klimu, a samoj biljci ne smeta globalno zagrevanje, nije joj potrebno zalivanje, kao ni hemijski zaštitni preparati.

– Želim da istaknem da je konoplja jedna biljka sa dva osnovna varijeteta nazvana kanabis sativa i kanabis indika. Sativa je industrijska biljka koja po standardima EU nema više od 0,3 odsto THC-a dok je indika za medicinsku upotrebu sa više THC-a i ona nije predmet našeg interesovanja. Nas interesuje povratak kanabis sativa na naša polja gde je nekada bila sveprisutna. Od nje su se pravili tekstil, papir, užad i mnogo drugih proizvoda koji su nažalost potisnuli lobisti radeći za razne monopoliste, pre svih naftne, kojima su u žiži interesovanja bili drugi veštački stvoreni materijali poput plastike – podseća Jovanović.

Prema njegovim rečima, detaljnim istraživanjem i proučavanjem čitavog tima eksperata grupa HEMP shvatila je da se od industrijske konoplje koja apsorbuje više ugljen-dioksida (CO2) nego što emituje pri sagoveravnju, može da se proizvodi energetski ekološki pelet koji spada u obnovljive izvore energije jer potiče od biljke koja nema ni trunke hemije i jača je energetski od bilo kod tvrdog drveta od koga se pravi pelet.

– Mi već imamo uzorke, znamo tehnologiju i zaštitili smo taj proces u Zavodu za zaštitu patenata a planiramo da patentom zaštitimo i upotrebu industrijske konoplje u oblasti građevine jer ta biljka daje jaku izolaciju, nesagoriv je materijal i u izgradnji nekog objekta koristi se samo konoplja, prirodni kreč i voda. Zato, u planu nam je da izgradimo jednu ekološku kuću koja bi trebalo da bude u potpunosti energetski nezavisna u kombinaciji sa solarnom energijom – najavljuje Jovanović.

Apel EU da se podrži sadnja industrijske konoplje

On podseća da će Evropa uvesti takse na emisiju CO2 te je uputila predlog društveno odgovornim firmama da podrže sadnju industrijske konoplje.

Ipak, šalu na stranu, Jovanović smatra da industrijska konoplja i proizvodi od nje predstavljaju budućnost zelene ekonomije sa primenom u gotovo svim sferama života.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar