Home VestiIT i nauka Kina ulazi na tržište putničkih aviona

Kina ulazi na tržište putničkih aviona

by bifadmin

Posle uspešno izvedenog komercijalnog leta velikog putničkog aviona proizvedenog u Kini, očekuje se masovna proizvodnja ove letelice.

Avion pod imenom C919 proizvela je Komercijalna avijatičarska korporacija Kine, kompanija koja je u državnom vlasništvu. Osnovana je 2008. godine sa ciljem da pravi komercijalne letelice koje mogu da prevezu više od 150 putnika po prihvatljivoj ceni, i da time konkurišu gigantima na međunarodnom tržištu. Ti giganti su, pogađate, Boing i Erbas.

Poslednja letelica koju je ova kompanija proizvela i testirala u nedelju, dizajnirana je za prevoz 164 putnika i izgrađena je u potpunosti u Kini, ali koristeći veliku količinu ključnih delova, kao što su motori, proizvedenih na Zapadu.

Posle uspešnog testa, najavljeno je da će se ovaj avion proizvoditi u 150 primeraka godišnje, bar u prvih pet godina njegove proizvodnje. Komercijalna avijatičarska korporacija Kine tvrdi da već ima 1.200 narudžbina, međutim pojedini stručnjaci iz oblasti avio-industrije kažu da je ova izjava previše hrabra i da se ovde verovatno radi o pismama o namerama koja su dostavili domaći poručioci. Za sada još nema interesovanja sa Zapada, ali nije isključena mogućnost da će ga biti.

Izvor: BBC

Foto: Suhyeon Choi, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar