Home VestiEkonomija Ko vodi u ekonomskom „ratu“ između zemalja BRIKS-a i G7

Ko vodi u ekonomskom „ratu“ između zemalja BRIKS-a i G7

by bifadmin

Kina je danas nesumnjivo najjača svetska ekonomska sila, međutim ni druge zemlje BRIKS-a ne zaostaju, što pokazuje i podatak da Indija ima oko tri puta veći BDP nego Velika Britanija, a zemlje BRIKS-a zajedno veći BDP od grupe zemalja G7, rečeno je na skupu posvećenom pitanjima deglobalizacije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić ukazao je na to da kada se govori o bruto domaćem proizvodu (BDP), da se često nedovoljno uvažava činjenica da postoji čitav niz pokazatelja koji čine BDP, te da ni sam BDP nije idealan pokazatelj.
„Odustvo savršenstva u ovom slučaju proističe iz toga što se u BDP ne uključuju nemonetizovane transakcije, kao i jedan deo sive ekonomije“, pojasnio je on.

Šoškić je naveo da BDP izjednačava igre na sreću i proizvodnju žitarica ili nafte.

„Sve je to BDP. I osiguranje, kao i konsalting su BDP, ali isto tako i proizvodnja nekih proizvoda bez kojih se ne može“, pojasnio je profesor.

Šoškić je uporedio zemlje BIRKS-a sa zemljama članicama grupe G7, rekavši da se iz tog poređenja vidi da je veći izvoz BDP-a BRIKS zemlja.

„Čak ni ne moramo da poredimo svih pet (Brazil, Rusija, Kina, Indija i Južnoafrička Republika) sa zemljama G7 (Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države) da shvatimo da one imaju veći BDP korigovan za paritet kupovne snage“, naveo je on.

Kina trenutno najveća ekonomija sveta

Šoškić je pojasnio da je Kina trenutno najveća ekonomija sveta i da je razlika u nivou „autputa“ već praktično 20 odsto u korist Kine. Kako je dodao, tu se govori o ukupnoj ekonomskoj snazi iz čega proističu budžeti, raspoloživa sredstva i slično.

„Japan koji je dugo bio druga ekonomija sveta, sada je više od pet puta manji od Kine“, naglasio je on.

Šoškić je kao primer uzeo i Indiju i Veliku Britaniju, gde, kako je naveo, Indija ima oko tri puta veći BDP nego Velika Britanija.

Još jedan pokazatelj ekonomske snage BRIKS-a, kako je dodao, jeste javni dug prema BDP-u.

„Sve razvijene zemlje G7, osim Nemačke, imaju dug veći od 100 odsto BDP, dok sa druge strane nijedna zemlje iz BRIKS-a nema dug veći od 100 odsto BDP-a. Najmanje dva puta više su zadužene zemlje G7 u odnosu na zemlje BRIKS-a“, rekao je Šoškić.

Kao treću razliku, on je naveo stope rasta u poslednjih 10 godina.

„Aritmetičke stope rasta pokazuju da je stopa rasta BRIKS-a više nego duplo veća u poslednjih deset godina. Vidimo da je Rusija, koja je pod sankcijama od 2015. godine i uprkos tome, u ovom periodu od deset godina, imala stopu rasta veću od proseka G7, ali veću i od svih zapadnih zemalja Evrope“, kazao je Šoškić.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar