Home VestiIT i nauka Naučnici uspeli da čitaju misli ljudima, javnost se plaši zloupotreba ove tehnologije

Naučnici uspeli da čitaju misli ljudima, javnost se plaši zloupotreba ove tehnologije

by bifadmin

Prvi put u istoriji jedna mašina uspela je da “pročita” ljudske misli, doduše u kontrolisanim uslovima, uz pomoć magnetne rezonance i veštačke inteligencije.

Naime, na Univerzitetu u Teksasu GPT1, preteča četbota ChatGPT baziranog na veštačkoj inteligenciji, čitala je snimke magnentne rezonance u nastojanju da razume o čemu je snimana osoba razmišljala.

Ova vest je pokrenula lavinu nezadovoljstva jer su ljudi uplašeni za svoju privatnost, slobodu mišljenja ali i moguću zloupotrebu ovakvih tehnologija. Kritičari upozoravaju da razvoj tehnologija za čitanje misli može biti veoma opasan ukoliko se prethodno ne donesu propisi koji bi regulisali upotrebu istih. Nešto slično tvrdili su pre nekoliko nedelja potpisnici otvorenog pisma koje je tražilo obustavu razvoja veštačke inteligencije dok se ona ne reguliše zakonom.

Šta je zapravo pokazao ovaj eksperiment?

U opitu sa čitanjem misli učesnici su slušali audio-knjige 16 sati, koliko su boravili u aparatu za snimanje. Za to vreme kompjuter je “učio” kako njihov mozak reaguje na pročitano i pokušavao da izvuče neke zaključke na osnovu kojih bi mogao ubuduće da “čita” misli.

Posle ove obuke, kompjuter povezan sa magnetnom rezonancom je prateći tok misli učesnika u eksperimentu uspeo da njihova razmišljanja pretvori u tekstualnu poruku. Istini za volju, mašina nije mogla da prenese čovekovo razmišljanje ili poimanje priče koja mu je ispričana “od reči do reči”, već uglavnom suštinu tog razmišljanja ili priče.

Tako je na primer jedan od učesnika slušao audio-knjigu u kojoj junak govori: “Ustao sam sa vazdušnog dušeka i pritisnuo lice na prozor očekujući da ugledam oči koje zure u mene ali umesto toga video sam samo mrak”. Kompjuter je to opisao ovako: “Nastavio sam da šetam do prozora, otvorio ga i stajao na prstima virivši napolje i nisam video ništa”.

Dakle, misli učesnika u eksperimentu nisu baš najtačnije prenesene ali jasno je šta se u njegovoj glavi odvijalo. Kako naučnici kažu uz pravi trening bi ove mašine mogle postati mnogo preciznije. Neki tvrde i da bi razvoj pomenute tehnologije mogao dovesti do čitanja ljudskih misli protiv volje onih kojima se prati misaoni tok, ali za sada je to u domenu pretpostavki.

Izvor: The Conversation

Foto: Jarmoluk, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar