Home VestiEkonomija Nivo siromaštva zemlje određuje se prema medijalnom dohotku

Nivo siromaštva zemlje određuje se prema medijalnom dohotku

by bifadmin

Decenijama unazad se nivo siromaštva neke zemlje određuje prema medijalnom dohotku

Jedno istraživanje OECD-a, grupe koja okuplja 38 najbogatijih svetskih država, pokazuje da je u zemljama OECD-a potrebno gotovo pet generacija da se deca iz porodice sa niskim prihodima – približe prosečnom prihodu.

Čak 63 na svakih stotinu dece u Hrvatskoj smatra da je njegova porodica siromašna, te da mu roditelji ne mogu obezbediti „primeren socijalni i društveni status“, navodi Večernji list.

Evropska komisija je još 2018. pokrenula pilot-projekat putem kojeg se, na nivou EU, pokušavaju osmisliti novi kriterijumi za merenje siromaštva.

Decenijama unazad se nivo siromaštva neke zemlje određuje prema medijalnom dohotku, odnosno veruje se da najveći rizik od siromaštva prati porodice i pojedince koji raspolažu sa manje od 60 posto medijalnog dohotka.

Podsećamo da je medijalna zarada u Srbiji, za mesec januar ove godine, iznosila 62.964 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa. Prosečna januarska neto plata je bila 82.769 dinara.

Za Hrvatsku je prag siromaštva u 2022. godini bio 39.600 kuna godišnjeg dohotka za samca, odnosno siromašnim se smatra svako ko je mesečno raspolagao sa manje od 3.300 kuna neto. Za porodicu sa dvoje dece – mlađe od 14 godina – taj je prag lani bio 83.160 kuna godišnje, odnosno 6.930 kuna mesečno.

Pokazalo se, navodi dalje Večernji list, da je 18 posto hrvatskih građana, odnosno 694.000 osoba, živelo sa manje novca od pomenutog iznosa, što znači da se nalaze u riziku od siromaštva.

Izvor: Telegraf Biznis

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar