Home Promo Osiguran i kamen sa Meseca

Osiguran i kamen sa Meseca

by bifadmin

Kulturno dobro iz kolekcije Muzeja Jugoslavije na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća

Deo Meseca je i na našem tlu, a priliku da ga lično doživite imate već od 16 do 19. maja 2023. godine, u okviru 65. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća, na izložbi „Space”.

Kamen sa Meseca koji je donela Misija Apolo 17, poklon predsednika SAD-a, Ričarda Niksona, Josipu Brozu Titu i narodima SFRJ, iz 1973. godine, deo je kolekcije Muzeja Jugoslavije, a biće izložen uz podršku UNIQA osiguranja. Da je reč o primerku izuzetne vrednosti govori podatak da je ovaj komad stene iz doline Taurus Littrow na Mesecu proglašen kulturnim dobrom koje je za svoje javno pokazivanje zahtevalo posebno osiguranje.

Pored uzorka mesečevog tla, biće izložena i zastava SFRJ koja je putovala na Mesec američkim svemirskim brodom tokom iste misije Apolo 17, 1972. godine, zajedno sa posvetom darodavca narodu SFRJ koja ističe da je ovaj komad poklonjen kao simbol jedinstva ljudskih težnji i da sa sobom nosi nadu američkog naroda u svetski mir.

Osim ovog, u fondu Muzeja Jugoslavije se nalazi još jedan kamen sa Meseca, takođe poklon predsednika SAD-a, Ričarda Niksona. Ovaj kamen koji je donela Misija Apolo 11, poklonjen je Titu 1970. godine, zajedno sa zastavom Jugoslavije koja je „posetila” Mesec i sa posadom misije Apolo 11 prva se iskrcala na mesečevu površinu.

Dolasku kamena sa Meseca u Beograd prethodila je poseta kosmonauta Nila Armstronga, Majkla Kolinsa i Edvina Oldrina 1969. godine, tri meseca nakon povratka misije Apolo 11 i prijem kod predsednika Tita u Belom Dvoru. Ovaj događaj se odigrao 18. oktobra 1969 i tada je opisivan kao najveći doček u istoriji Beograda. Predsednik SFRJ, Josip Broz Tito, dve godine kasnije je uzvratio posetu Vasionskom centru NASA u Hjustonu.

U slučaju da ne stignete da posetite ovogodišnji Sajam tehnike i tehničkih dostignuća, kamen sa Meseca možete pogledati u postavci Muzeja Jugoslavije, kao deo bogate riznice Muzeja.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar