Home VestiEkonomija Poljoprivrednici će blokirati puteve dok im se ne ispune zahtevi

Poljoprivrednici će blokirati puteve dok im se ne ispune zahtevi

by bifadmin

Danas je drugi dan kako poljoprivrednici blokiraju puteve u Srbiji nezadovoljni svojom materijalnom situacijom. Kažu da neće odustati od ovog vida protesta sve dok im Vlada ne ispuni zahteve.

Poljoprivrednici imaju osam zahteva koje su nekoliko dana ranije predali vladi, ali o njihovom ispunjavanju nisu postigli dogovor sa premijerkom Anom Brnabić. Oni traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara, kao i minimalnu otkupnu cena mleka od 78 dinara po litru plus prihod na dodatnu vrednost (PDV). Zahtevaju i da im se omogući kupovina dizela po ceni u koju se ne uračunavaju akciza i PDV, da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Crna Gora i Srbija), kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara. Ratari i stočari očekuju i da im se obezbedi cena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih, kao na berzama u Budimpešti i Parizu.

Oni najavljuju da će izlaziti na ulice dok im Vlada ne ispuni ove zahteve. Danas će, primera radi, poljoprivrednom mehanizacijom blokirati puteve u više gradova širom zemlje. Predstavnik “Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije” Đoka Ćurčić precizirao je za Betu koji će to gradovi biti – Subotica, Novi Sad, Požarevac, Pančevo i Bogatić, a razgovara se i o blokadama u gradovima centralne Srbije. Blokade će trajati po nekoliko sati dnevno.

Izvor: Beta, Slobodna Evropa, BBC

Foto: Milan Bosancic, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar