Home VestiEkonomija Prošle godine PIO fond ostvario suficit od pet milijardi dinara

Prošle godine PIO fond ostvario suficit od pet milijardi dinara

by bifadmin

Završni račun Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) za 2022. pokazuje da je to bila najbolja poslovna godina u poslednjoj deceniji za ovaj fond, koji je zabeležio budžetski suficit od 5,178 milijardi dinara.

Direktor Fonda PIO Relja Ognjenović je izjavio da je ovo značajan suficit u odnosu na prethodne godine, kada se Fond vrlo često suočavao sa budžetskim deficitom.

„Ovo je naročito važno kada se ima u vidu da su u januaru 2022. penzije povećane za 5,5 odsto, a potom je bilo i vanredno usklađivanje za devet procenata. Takođe je svim korisnicima Fonda isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 20.000 dinara. Za usklađivanje penzija u prethodnoj godini, od ukupno skoro 15 odsto i za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, Fond nije imao nikakve dodatne dotacije iz republičkog budžeta“, rekao je on.

Šta je doprinelo boljem poslovanju PIO fonda?

Za prvih 10 meseci prošle godine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje su bili veći od planiranih za 12,28 milijardi dinara, odnosno 2,32 odsto, a razlozi za to se nalaze u nominalnom rastu zarada i stalnom rastu registrovane zaposlenosti.

Zbog rasta uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, od maja iz republičkog budžeta nisu povlačena nedostajuća sredstva za isplatu penzija korisnicima iz kategorije zaposlenih. Ovde treba imati u vidu da penzioneri iz kategorije zaposlenih čine 84,8 odsto od ukupnog broja penzionera i da imaju najveću prosečnu penziju od svih kategorija penzionera.

Izvor: Tanjug, Politika

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar