Home VestiEkonomija SAD bi se mogle naći u situaciji da ne mogu više da plaćaju funkcionisanje države

SAD bi se mogle naći u situaciji da ne mogu više da plaćaju funkcionisanje države

by bifadmin

Sjedinjene Američke Države bi se 1. juna mogle suočiti sa nemogućnošću otplaćivanja obaveza države, što bi moglo da pokrene novu ekonomsku krizu u svetu.

Doduše, ne mora nužno da znači da će do toga doći, još uvek ima prostora da se ova situacija razreši ako vlasti postignu konsezus oko podizanja granice zaduživanja koja zapravo predstavlja iznos koji američke vlasti mogu pozajmiti kako bi platile obaveze države. Te obaveze uključuju plate zaposlenih u javnoj upravi, troškove vojske, održavanje socijalnog i zdravstvenog sistema ali i plaćanje dugova.

Da podsetimo, Sjedinjene Američke Države su 19. januara ove godine dostigle granicu od 31,4 biliona dolara, što znači da će se, ako se ta granica ne podgine, država naći u problemu kako da isplati svoje obaveze bez mogućnosti pozajmljivanja.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da bi moguće proglašenje neplaćanja od strane američke vlade moglo da se pretvori u katastrofu. Ono bi, smatra Bajden, uvelo SAD u duboku recesiju, onemogućilo isplatu penzija i izazvalo brojna otpuštanja. Ekonomisti prognoziraju da bi smanjilo i kreditni rejting ove zemlje i izazvalo velike turbulencije na finansijskim tržištima.

Međutim, ovo nije prvi put da se Amerika nalazi u takvoj situaciji. Naime, i 2011. Kongres je bio sličnog sastava i jedni su bili za podizanje granice zaduživanja a drugi protiv. Ipak, na kraju su uspeli da se dogovore i izbegnut je veći udar na ekonomiju. Sada su u toku pregovori upravo o podizanju granice zaduživanja.

Foto: geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar