Home VestiIT i nauka Sve više naučnika iz SAD odlazi u Kinu

Sve više naučnika iz SAD odlazi u Kinu

by bifadmin

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) — međuvladina organizacija sa 38 zemalja članica — objavila je nove podatke koji pokazuju da Sjedinjene Države (SAD) gube trku za naučnim talentima od Kine i drugih zemalja. Kineska strategija da regrutuje naučne istraživače za rad na univerzitetima povezanim sa Kinom funkcioniše dobro, izveštava Institut CATO.

Godine 2021. Sjedinjene Države su zabilježile pad broja naučnika, dok je Kina dobila više od 2.408 naučnih autora. Modern Diplomacy ocenjuje da je u pitanju izuzetan preokret u odnosu na tek 2017, kada su Sjedinjene Države pokupile 4.292 naučnika, a Kina samo 116. OECD ovaj trend pripisuje zaslugama kineskim naučnicima koji se vraćaju u domovinu i tamo nastavljaju svoja istraživanja.

Za sve kriv Tramp?

Ovo je uznemirujući trend koji je započeo pre pandemije, ocenjuje Modern Diplomacy i dodaje da se sve poklapa sa „Kineskom inicijativom“ Trampove administracije — nazvanom anti-kineska inicijativa.

Pokrenuta u novembru 2018. godine, kampanja Ministarstva pravosuđa trebalo je da se bori protiv pretjerane pretnje krađe intelektualne svojine i špijunaže. U stvarnosti, to je uključivalo stalno zastrašivanje institucija koje su zapošljavale naučnike kineskog porekla i pokušaj zlonamjernog neuspelog gonjenja naučnika koji su radili s institucijama u Kini.

Američki tužilac Andrew E. Lelling čak je priznao da je inicijativa čiju je primenu podržao “stvorila klimu straha među istraživačima”.

Ako se kineski naučnici boje raditi u Sjedinjenim Državama, to znači da Sjedinjene Države neće imati koristi od njihovih otkrića onoliko ili brzo kao Kina.

Iako Ministarstvo pravde tvrdi da je ugasilo svoju „Kinesku inicijativu“, mnogi sumnjaju da će kineski naučnici ubuduće biti oslobođeni nepravednog nadzora. Američki nacionalni institut za zdravlje i dalje se hvali da je izazvao otpuštanje više od 100 naučnika i obustavio istraživanje preko 150 naučnika – od kojih se preko 80 odsto izjašnjava kao ‘Azijati’.

Administracija nastavlja da tvrdi suprotno dokazima da je kineska industrijska špijunaža — od strane naučnika koji rade u Sjedinjenim Državama — značajna pretnja zemlji. Univerziteti i američke kompanije smatraju da je daleko veća pretnja gubitak talentovanih kineskih istraživača.

Izvor:Investitor.me
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar