Home VestiEkonomija Vice Media podnela zahtev za bankrot

Vice Media podnela zahtev za bankrot

by bifadmin

Kompanija Vice Media jedan je od nekoliko primera iz sveta digitalnih medija koji su posle meteorskog uspona dočekali bankrot. Proteklih godina sadržaji poput njenih bili su veoma popularni i privlačili brojne oglašivače, ali izgleda da se situacija promenila pa je sada egzistencija mnogih od njih ugrožena.

Ova američko-kanadska medijska kuća stoji iza Vice News, Vice TV, Refinery29 i Motherboard, uglavnom medija koji su namenjeni mladima i koji se na veoma prepoznatljiv i neposredan način obraćaju svojoj publici. Ipak, to ne znači da stručna javnost nije prepoznavala njihov kvalitet – ovi mediji su osvajali razne novinarske nagrade, pa i Pulicerovu.

Međutim, uprkos popularnosti njenih medija, kompanija se našla se u finansijskim problemima, kao i još neki digitalni mediji poput BuzzFeed News-a čije zatvaranje je najavljeno ovog meseca.

Zanimljivo je da je Vice Media u doba svoje najveće popularnosti – 2017. godine – procenjivana na 5,7 milijardi dolara a sada će izgleda biti preuzeta za 225 miliona. Naime, njeni glavni investitori su Fortress Investment Group, Monroe Capital i Soros Fund Management, firma koju je osnovao menadžer fonda i milijarder Džordž Soros. Kada je Vice Media zapala u finansijske poteškoće oni su joj odobrili 20 miliona dolara zajma, kako bi mogla da funkcioniše tokom bankrota. Za to vreme, druge firme će moći da daju svoje ponude za kupovinu ove kompanije. Međutim, ako te ponude ne budu prihvaćene, investitori će preuzeti tu firmu i svu njenu imovinu za 225 miliona dolara.

Foto: Tetiana Shyshkina, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar